Van RGB naar CMYK

Makkelijk kleuren omzetten

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? Waarom wordt er bij full colour drukwerk, altijd gebruik gemaakt van CMYK kleuren? Deze pagina beantwoordt al je vragen. Bovendien bevat deze pagina een handige handleiding met daarin eenvoudige instructies voor het vinden van RGB kleuren in het drukwerk ontwerp, maar ook voor het omzetten van deze RGB kleuren naar CMYK kleuren. Print de handleiding uit voor een eenvoudig overzicht en bekijk de instructievideo. De handleiding is beschikbaar voor Photoshop. Handig van Drukland.nl!

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

RGB en CMYK zijn beide kleurmodellen met verschillende eigenschappen. Hieronder worden beide kleurmodellen uitgelegd voor de geïnteresseerden. De verschillen tussen RGB en CMYK worden hierna kort samengevat.

Het RGB kleurmodel is opgebouwd uit de drie basiskleuren rood, groen en blauw. RGB staat dan ook voor Red/Green/Blue. Omdat het RGB kleurmodel op licht gebaseerd is, is het kleurmodel anders opgebouwd dan verfkleuren, waar rood, geel en blauw de basis zijn voor alle kleuren.

RGB kleuren worden enkel gebruikt voor beeldschermen, zoals de smartphone, tablets, televisie en de computer. RGB is een additief kleurmodel, wat wil zeggen dat de kleur als het ware wordt toegevoegd aan een achtergrond zonder kleur (zwart). Denk hierbij aan de zwarte kleur van een uitgeschakeld beeldscherm. Hier wordt licht aan toegevoegd. Het verschil in intensiteit van de verschillende kleuren, mengt zich tot de gewenste kleur op het scherm.

RGB en het internet

Voor het internet worden RGB kleuren gecodeerd met de hexadecimale kleurcodering. Elk van de drie kleuren (rood, groen en blauw) varieert hierin van 00 (niets van de kleur) tot FF (alles van de kleur). De ondergrond is zwart. Zo is de code 000000 (niets van rood, niets van groen, niets van blauw), de code voor de kleur zwart. FF0000 (alles van rood, niet van groen, niets van blauw) is puur rood. FFFFFF (alles van alle kleuren), resulteert in de kleur wit.

Het CMYK kleurmodel is ook bekend als 'full colour' en 'vierkleurendruk'. Dit kleurmodel bestaat uit vier basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. CMYK staat dan ook voor Cyan/Magenta/Yellow/Key. 'Key' is de aanduiding voor zwart. Key is afgeleid van 'Key Plate', de drukplaat met de artistieke details. Deze plaat zorgt voor de lijnen en effecten, in tegenstelling tot de kleurvlakken. Elk van de vier kleuren variëren van 0% (niets van de kleur) tot 100% (alles van de kleur). Bij elkaar opgeteld kan er vaak, afhankelijk van de papiersoort, slechts 280% CMYK gedrukt worden op een stuk papier. Bij te veel inkt, kan het drukwerk gaan vlekken. Hier kan je meer over lezen bij onze pagina over inktbezetting.

In tegenstelling tot het RGB kleurmodel, is CMYK een substractief kleurmodel. De basis is een ondergrond van alle kleuren gecombineerd (wit), denk hierbij aan een onbedrukt vel papier. Het CMYK kleurmodel wordt gebruikt voor druk en print. De inkt die hier overheen wordt gelegd neemt het reflecterende licht weg en laat alleen de gewenste kleur door. Cyaan, magenta en geel kunnen gecombineerd slechts tot donkerbruin komen, daarom werd er een vierde kleur toegevoegd: zwart. Deze laatste inkt laat geen enkele kleur door, wat resulteert in zwart.

RBG omzetten handleiding

Download hier gratis de handleiding van Photoshop. Hierin wordt in stappen uitgelegd hoe RGB omgezet kan worden naar CMYK.

Print deze handleiding uit, zodat je alle stappen rustig door kunt lopen.

Photoshop handleiding

Photoshop RGB omzetten handleidingDownload pdf

Het verschil tussen RGB en CMYK

RGB en CMYK zijn beide kleurmodellen die de kleuren, die we tegenkomen in de natuur, nabootsen.

Het RGB kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op het beeldscherm. Dit kleurmodel doet dit door middel van licht, geprojecteerd op een zwarte basis. Met deze reden is een beeldscherm, dat uitstaat, zwart.

Het CMYK kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op drukwerk en print. Dit kleurmodel doet dit door middel van inkt, op een witte basis. Deze kleuren komen dan ook het best tot hun recht op een wit vel papier.

RGB en CMYK verschil

Naast CMYK kan er voor drukwerk ook gebruik gemaakt worden van het PMS kleurmodel. Hier kan je echter alleen voor kiezen als je voor PMS drukwerk gekozen hebt. Full color drukwerk wordt altijd gedrukt in CMYK kleuren.

Waarom wordt er voor full colour drukwerk CMYK kleuren gebruikt?

Full colour is een andere benaming voor het CMYK kleurmodel. Full colour ís dus CMYK, opgebouwd uit de kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. De kleuren in dit kleurmodel ontstaan door het gebruik van inkt en worden gebruikt voor druk en print op wit papier.

Wat gebeurt er als RGB kleuren gedrukt worden op papier?

Het RGB kleurmodel is gebaseerd op licht (in plaats van inkt) en wordt alleen gebruikt voor beeldschermen. RGB kleuren kunnen dus niet gedrukt worden! Voor je full colour drukwerk is het dus belangrijk enkel CMYK kleuren te gebruiken. RGB kleuren worden automatisch omgezet naar CMYK kleuren tijdens het drukproces, maar de software die hier voor zorgt, is niet toereikend genoeg. Voor een mooie afdruk moet dit dus gedaan worden met Photoshop, zoals omschreven in de handleiding op deze pagina. RGB kleuren kunnen er mooi uitzien op je beeldscherm, maar zullen flets uitvallen op het uiteindelijke resultaat van het drukwerk.

Voor het gewenste resultaat op het full colour drukwerk, gebruik je dus altijd CMYK kleuren in het ontwerp!

Geen beschikking over Photoshop?

Heb je geen beschikking over Photoshop? Dan kan je het beste kiezen voor drukwerk online ontwerpen. Het is mogelijk eigen foto's en afbeeldingen te gebruiken. Het online ontwerpen van het drukwerk is eenvoudig, snel en bovendien hoeft je geen rekening te houden met de RGB kleuren.


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

Chat Bel 0 producten € 0,00