Van RGB naar CMYK

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? Waarom wordt er bij full colour drukwerk, altijd gebruik gemaakt van CMYK kleuren? Deze pagina beantwoordt al je vragen. Bovendien bevat deze pagina een handige handleiding met daarin eenvoudige instructies voor het vinden van RGB kleuren in het drukwerk ontwerp, maar ook voor het omzetten van deze RGB kleuren naar CMYK kleuren. Handig van Drukland.nl!

RGB naar CMYK

In onze handleiding lees je hoe je
RGB omzet naar CMYK in Photoshop.

Download handleiding

Heb je geen ontwerpprogramma? Ontwerp je drukwerk dan in onze gratis ontwerptool!


Het verschil tussen RGB en CMYK

RGB en CMYK zijn beide kleurmodellen die kleuren nabootsen.

Het RGB kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op het beeldscherm. Dit kleurmodel doet dit door middel van licht, geprojecteerd op een zwarte basis. Met deze reden is een beeldscherm, dat uitstaat, zwart.

Het CMYK kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op drukwerk en print. Dit kleurmodel doet dit door middel van inkt, op een witte basis. Deze kleuren komen dan ook het best tot hun recht op een wit vel papier.

RGB en CMYK verschil

Naast CMYK kan er voor drukwerk ook gebruik gemaakt worden van het PMS kleurmodel. Hier kan je echter alleen voor kiezen als je voor PMS drukwerk gekozen hebt. Full color drukwerk wordt altijd gedrukt in CMYK kleuren.


Waarom wordt er voor full colour drukwerk CMYK kleuren gebruikt?

Full colour is een andere benaming voor het CMYK kleurmodel. Full colour ís dus CMYK, opgebouwd uit de kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. De kleuren in dit kleurmodel ontstaan door het gebruik van inkt en worden gebruikt voor druk en print op wit papier.


Wat gebeurt er als RGB kleuren gedrukt worden op papier?

Het RGB kleurmodel is gebaseerd op licht (in plaats van inkt) en wordt alleen gebruikt voor beeldschermen. RGB kleuren kunnen dus niet gedrukt worden! Voor je full colour drukwerk is het dus belangrijk enkel CMYK kleuren te gebruiken. RGB kleuren worden automatisch omgezet naar CMYK kleuren tijdens het drukproces, maar de software die hier voor zorgt, is niet toereikend genoeg. Voor een mooie afdruk moet dit dus gedaan worden met Photoshop, zoals omschreven in de handleiding op deze pagina. RGB kleuren kunnen er mooi uitzien op je beeldscherm, maar zullen flets uitvallen op het uiteindelijke resultaat van het drukwerk.

Voor het gewenste resultaat op het full colour drukwerk, gebruik je dus altijd CMYK kleuren in het ontwerp!


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

0 producten € 0,00