Resolutie in het drukbestand

De resolutie van het drukwerk. Wat is DPI? Waar staat de afkorting DPI voor? Hoe bepaal ik de DPI van een afbeelding? En waarom moet drukwerk volgens de aanleverspecificaties 300 DPI zijn? Op deze pagina geven wij het antwoord op al je vragen omtrent DPI en de resolutie van het drukwerk. Handig van Drukland.nl!

DPI handleiding

Lees hoe je de resolutie
van je ontwerp kunt instellen.

Download handleiding


Wat is DPI?

De afkorting van DPI staat voor Dots Per Inch. Dit zijn het aantal beeldpunten per inch. Eén inch is 2,54 centimeter. Hoe meer van deze 'dots' (beeldpunten) op een klein oppervlak staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeelding. Voor drukwerk is het ideale aantal DPI 300, het minimum aantal DPI is 150.


Wat is het verschil tussen DPI en PPI?

De afkorting PPI staat voor Pixels Per Inch. Waar DPI het aantal beeldpunten per inch voor het drukwerk bepaalt, bepaalt PPI het aantal beeldpunten per inch voor beeldschermen. Er kan vanuit gegaan worden dat als de PPI op 300 staat, uw drukwerk ook scherp afgedrukt kan worden. De DPI is in dit geval ook boven de 300.

In het geval van het ontwerpen van het drukwerk, kun je bij PPI dus het aantal gewenste DPI (300) invullen voor een mooi eindresultaat.


Hoe kan ik zien hoeveel DPI mijn afbeelding is?

Het aantal DPI van de afbeelding, kun je pas bepalen wanneer je het formaat weet waarin je de afbeelding wilt afdrukken. Zo kan het zijn dat het drukwerk ontwerp prima gedrukt kan worden op A6 formaat, maar onscherp wordt als dit zelfde ontwerp op het grotere A4 formaat gedrukt zal worden.

In Photoshop kan je direct zien hoeveel DPI het drukwerk ontwerp is en zo de resolutie bepalen. Ga hiervoor naar 'Image' > 'Image size...'. Onder 'Document Size' kun je het juiste afdruk formaat instellen (hou rekening met de afloop, het aanleverformaat voor je drukwerk product kun je vinden bij de werktekening die bij het product staat). Na het juiste formaat van het ontwerp ingesteld te hebben, zie je direct de resolutie in pixels per inch.


Waarom 300 DPI?

300 Dots Per Inch geeft het optimale aantal beeldpunten per 2,54 centimeter. Het drukwerk zal haarscherp afgedrukt worden. 150 DPI is de minimale resolutie die we kunnen drukken, minder dan 150 DPI kan er voor zorgen dat je ontwerp in het eindresultaat onscherp of blokkerig gedrukt zal worden.


Hoe verander ik de DPI?

Het aantal DPI kan in Photoshop aangepast worden bij 'Image' > 'Image size...'. Onder 'Document Size' kan het juiste afdruk formaat ingesteld worden. Na het juiste formaat van het ontwerp ingesteld te hebben, zie je direct de resolutie in pixels per inch. Deze kun je aanpassen naar 300. Als je afbeelding een lagere resolutie had dan 300 DPI, zal de afbeelding verkleind worden om deze resolutie te behouden. Dit is de maximale grootte die deze afbeelding kan aannemen, met behoud van de resolutie 300 DPI.

Is de afbeelding te klein geworden? De enige oplossing is naar een soortgelijke afbeelding te zoeken met een hogere resolutie.


Hoe maak ik een nieuw drukwerk ontwerp in 300 DPI?

Open een nieuw bestand en ga naar 'Image' > 'Image size...'. Onder 'Document Size' kun je de juiste afmetingen instellen. Stel hierna de resolutie in op 300 pixels per inch. Je kunt nu beginnen met ontwerpen!


Overige handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

0 producten € 0,00