Aanleverspecificaties

Drukklare bestanden aanleveren

Om je bestand direct te kunnen doorzetten naar productie, moet deze aan onderstaande aanleverspecificaties voldoen.

  • Bestanden voor offset drukwerk aanleveren als pdf-versie 1.3
  • Bestanden voor digitaal drukwerk aanleveren als pdf-versie 1.4
  • 3 mm afloop aan elke zijde.
  • De tekst en logo’s moeten 5 mm van de rand staan (8 mm inclusief afloop).
  • Alle fonts moeten worden omgezet naar lettercontouren.
  • Afbeeldingen in CMYK (coated FOGRA27 ISO 12647-2:2004) met een resolutie van 300 DPI.
  • Transparanties die worden gebruikt in documenten, moeten worden samengevoegd tot één laag of omgezet naar een TIFF. Bestanden mogen niet in meerdere lagen worden aangeleverd.
  • Kaders (lijsten/randen) in het ontwerp worden alleen gedrukt met schriftelijke toestemming, aangezien de kleinste verschuiving tijdens het schoonsnijden hierdoor kan worden benadrukt.
  • Zwarte teksten kunnen het beste worden aangeleverd als 100% K.
  • De maximale inktbezetting bedraagt 280% CMYK.

Bovenstaande aanleverspecificaties kunnen per product iets afwijken. Volg daarom altijd de werktekening.

Grote bestanden aanleveren

Bestanden groter dan 200 MB kun je via WeTransfer versturen naar bestanden@drukland.nl. Voeg bij 'Bericht' een handige referentie toe (bij voorkeur het ordernummer).

Handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:

Afloop
Tekstmarge
Zwarte tekst
Inktbezetting
Resolutie
RGB en CMYK
Lettercontouren
Overdruk
PMS kleuren
Spot UV
PDF samenvoegen
Kleurverloop

Papiergewicht berekenen

Onderaan iedere productpagina kun je de gewenste papiersoort kiezen. Het grammage verwijst hierbij naar het gewicht van 1 vel van een vierkante meter. Met behulp van de afmetingen van je drukwerk kun je het gewicht per stuk berekenen.

Rekenvoorbeeld: A4 (210 x 297 mm) briefpapier 90 grams. Eén vel briefpapier weegt dan 5,6133 gram. (90 x 0,210 x 0,297) Bereken het nog makkelijker met onze papiergewicht calculator.

1/0 of 4/4 bedrukking

Deze cijfers verwijzen naar het aantal kleuren dat per zijde wordt gedrukt. Het eerste cijfer heeft betrekking op de voorzijde, het tweede cijfer op de achterzijde.

1/0 betekent 1 PMS kleur, enkelzijdig bedrukt.
4/4 betekent CMYK (full colour), dubbelzijdig bedrukt.

Aan te raden software

Onze ervaring is dat Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator erg geschikt zijn voor de opmaak van drukklare bestanden. Het belangrijkste is dat je de bestanden aanlevert als PDF.

De volgende bestanden zijn niet geschikt: Microsoft Word, PowerPoint, Publisher, QuarkXPress, Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDraw, Photopaint of Paint.

Beeldscherm versus drukwerk

Waarom zien de kleuren er op je beeldscherm anders uit dan op het drukwerk? Een beeldscherm is opgebouwd uit RGB (rood, groen en blauw), terwijl drukwerk gebruikt maakt van CMYK (cyaan, magenta, yellow en key, ook wel ‘full color’) of PMS (Pantone Matching System) kleuren. Hierdoor kunnen kleuren er anders uitzien. Bekijk hier de handleiding voor het omzetten van RGB-kleuren naar CMYK.

CMYK en PMS drukwerk

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je ontwerp in CMYK (full colour) is opgemaakt, ook al zie je misschien maar één kleur.

Heb je grafische kennis (of krijg je hulp) dan kun je ervoor kiezen om PMS kleuren te gebruiken. De kleuren van het Pantone Matching System zijn universeel, dat wil zeggen overal hetzelfde. PMS kleuren worden doorgaans gebruikt voor logo’s en huisstijl drukwerk zodat het overal en altijd precies dezelfde kleur is.

Twijfel je of je ontwerp uit CMYK of PMS kleuren is opgebouwd? Laat dit dan eerst (door ons) controleren om vertraging te voorkomen.


Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

Chat Bel 0 producten € 0,00