Afloop van je drukwerk ontwerp

Handige informatie over afloop

Afloop in het drukwerk design: wat is het precies? Waarom moet er een afloop toegevoegd worden aan het drukwerk ontwerp? Deze pagina beantwoordt al je vragen. Hieronder vind je bovendien instructies over het toevoegen van de afloop aan je bestand, in Photoshop, Indesign en Illustrator. Je kunt hier gratis handleidingen downloaden en uitprinten, zodat je alle stappen nog eens rustig door kunt lopen. Handig van Drukland.nl!

Wat is afloop?

Drukwerk ontwerpen dienen altijd aangeleverd te worden met afloop (ook wel 'bleed' genoemd). Deze afloop bedraagt bij Drukland.nl 3 mm. De afloop is een extra rand om het drukwerk design, waarin je de achtergrond van het ontwerp door laat lopen. Deze afloop wordt er uiteindelijk afgesneden.

Afloop handleidingen

Download hier gratis de handleidingen van Photoshop, Indesign en Illustrator. Hierin wordt in stappen uitgelegd hoe de afloop kan worden toegepast in je ontwerp.

Print deze handleidingen uit, zodat je alle stappen rustig door kunt lopen.

Illustrator handleiding

Illustrator afloop handleidingDownload pdf

InDesign handleiding

InDesign afloop handleidingDownload pdf

Waarom moet er een afloop toegevoegd worden aan het ontwerp?

De afloop voorkomt witte randen om het drukwerk ontwerp. In principe wordt de afloop er afgesneden. Het kan echter voorkomen dat de stapel drukwerk onder de druk van het mes licht verschuift bij het schoonsnijden. Deze verschuiving bedraagt maximaal 3 mm en kan ervoor zorgen dat een extra strook papier niet van het drukwerk afgesneden wordt. Zonder afloop zal dit resulteren in een opvallende witte rand in het drukwerk. De afloop zorgt ervoor dat je deze minimale verschuiving niet terugziet op het drukwerk. De achtergrond van het ontwerp loopt hierin namelijk door.

In welk formaat lever ik mijn ontwerp aan met afloop?

Zorg ervoor dat het bestand aan alle vier de zijden een rand bevat van 3 extra mm. Zo komt er 3 mm bij aan de bovenkant en 3 mm aan de onderkant. Dit maakt de lengte van het drukwerk ontwerp 6 mm langer dan het oorspronkelijke formaat. Voor de breedte geldt hetzelfde: hier komt zowel links als rechts 3 mm afloop aan de buitenkanten. De breedte wordt hierdoor ook 6 mm langer. Voor het A5 formaat geldt bijvoorbeeld:

Afmetingen A5 formaat: 210 x 148 mm
Afmetingen A5 formaat mét afloop: 216 x 154 mm

Samenvattend: Het aan te leveren formaat is 216 x 154 mm. De buitenste rand van 3 mm wordt er afgesneden. Het uiteindelijke drukwerk zal dus bijgesneden worden tot 210 x 148 mm.

Wat is het verschil tussen afloop en tekstmarge?

De afloop en de tekstmarge zijn twee verschillende aspecten. De afloop is een rand van 3 mm om het drukwerk heen, deze rand wordt er in het eindresultaat afgesneden. De tekstmarge is een marge van 5 mm binnen het gekozen formaat. Teksten en logo's dienen 5 mm van de rand van het ontwerp te staan.

De afloop dient in het ontwerp verwerkt te worden om witte randen te voorkomen. De tekstmarge voorkomt dat er stukken tekst niet gedrukt worden of te dicht tegen de rand komen te staan: dit kan een slordig beeld geven.

Hieronder een afbeelding ter verduidelijking.

Afloop en tekstmarge

Geen beschikking over Photoshop, InDesign of Illustrator?

Heb je geen beschikking over Photoshop, InDesign of Illustrator? Dan kan je het beste kiezen voor drukwerk online ontwerpen. Het is mogelijk eigen foto's en afbeeldingen te gebruiken. Het online ontwerpen van het drukwerk is eenvoudig, snel en bovendien hoeft je geen rekening te houden met afloop en tekstmarge.

Handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:

Afloop
Tekstmarge
Zwarte tekst
Inktbezetting
Resolutie
RGB en CMYK
Lettercontouren
Overdruk
PMS kleuren
Spot UV
PDF samenvoegen
Kleurverloop

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

Chat Bel 0 producten € 0,00