Lettercontouren in je drukwerk ontwerp

Alles over lettercontouren en outlines

Teksten omzetten naar outlines, oftewel lettercontouren: waarom is dit wenselijk in het drukwerk ontwerp? Wat zijn outlines? Wat gebeurt er als teksten in het drukwerk niet worden omgezet naar outlines? Het antwoord op al deze vragen staat op deze pagina. Bovendien kunnen hier gratis handleidingen worden gedownload voor het omzetten van gewone tekst naar outlines in de programma's Photoshop, Indesign en Illustrator. Print ze uit voor eenvoudig gebruik of bekijk de instructievideo. Handig van Drukland.nl!

Wat zijn outlines / lettercontouren?

Outlines, worden het genoemd in de programma's Photoshop, Indesign en Illustrator. In het Nederlands gebruiken we de term 'lettercontouren'. Het komt beiden op hetzelfde neer. Outlines = Lettercontouren

Teksten in het drukwerk ontwerp worden niet gezien als afbeelding. Alle teksten zijn gebaseerd op 'fonts', oftewel: lettertypes. Dit zijn kleine bestanden die opgeslagen zijn op je computer. Elk lettertype heeft zijn eigen bestand. Hierin staat de informatie van hoe de tekst eruit moet komen te zien, als er gekozen is voor dit specifieke lettertype. Dit is de reden waarom een tekst eenvoudig van lettertype kan veranderen: de computer kan de tekst eenvoudig baseren op een ander lettertype-bestand (font) en zo het lettertype aanpassen, indien gewenst.

Door van deze tekst outlines te maken, wordt er als het ware een afbeelding van deze tekst gemaakt. De tekst is niet langer gebaseerd op een van de lettertype-bestanden (fonts) en kan niet meer aangepast worden.

Tekstmarge handleidingen

Download hier gratis de handleidingen van Photoshop, Indesign en Illustrator. Hierin wordt in stappen uitgelegd hoe de je de teksten kan omzetten in verschillende programma's.

Print deze handleidingen uit, zodat je alle stappen rustig door kunt lopen.

Photoshop handleiding

Photoshop lettercontouren handleidingDownload pdf

Illustrator handleiding

Illustrator lettercontouren handleidingDownload pdf

InDesign handleiding

InDesign lettercontouren handleidingDownload pdf

Waarom moeten teksten omgezet worden naar lettercontouren?

Stel: je ontwerpt een drukwerk bestand op je eigen computer. De informatie voor de lettertypes wordt van deze computer gehaald en is opgeslagen in het lettertype-bestand (font) op deze computer. Je slaat het drukwerk ontwerp op en e-mailt het naar iemand anders, bijvoorbeeld de drukker. De drukker opent dit bestand.

Als hetzelfde lettertype wél op deze computer staat is er niks aan de hand. De informatie wordt uit het font gehaald en het ontwerp ziet er net zo uit als bij jou thuis. Als dit lettertype echter níet op de computer van de drukker staat, dan wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. Met als resultaat dat de tekst op het drukwerk ontwerp er anders uitziet dan verwacht.

Door teksten in het drukwerk ontwerp om te zetten naar outlines, oftewel lettercontouren, blijft alle informatie bewaard in het design. Op elke computer zal de tekst er hetzelfde uitzien. Zo komt je drukwerk er altijd uit te zien, zoals de bedoeling was!

Hieronder een afbeelding ter verduidelijking.

Lettercontouren

Geen beschikking over Photoshop, InDesign of Illustrator?

Heb je geen beschikking over Photoshop, InDesign of Illustrator? Dan kan je het beste kiezen voor drukwerk online ontwerpen. Het is mogelijk eigen foto's en afbeeldingen te gebruiken. Het online ontwerpen van het drukwerk is eenvoudig, snel en bovendien hoeft je geen rekening te houden met afloop en tekstmarge.

Handleidingen

Bekijk alle handleidingen van Drukland.nl voor meer informatie over:

Afloop
Tekstmarge
Zwarte tekst
Inktbezetting
Resolutie
RGB en CMYK
Lettercontouren
Overdruk
PMS kleuren
Spot UV
PDF samenvoegen
Kleurverloop

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, je krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

 

Chat Bel 0 producten € 0,00