Alles over overdruk

Ben jij bezig met het ontwerpen van je drukwerk? Onze gouden tip is om je bestand goed te controleren. Geen idee waar je allemaal op moet letten? Wij helpen je op weg. Met in dit blog: alles over overdruk.


overdruk

Overdruk, wat is dat?

Heel simpel uitgelegd is overdruk een instelling die ervoor zorgt dat verschillende lagen in het drukwerk ontwerp met elkaar gemengd worden. Wanneer overdruk aanstaat wordt niet alleen de bovenste laag zichtbaar, maar ook de laag eronder. Dit heeft als resultaat dat je kleuren met elkaar mengen. Je ziet het gevolg van overdruk goed terugkomen in onderstaand voorbeeld.

overdruk

Wanneer overdruk uit staat, wordt als eerste laag de blauwe cirkel gedrukt. Daar waar de gele cirkel overlapt, wordt de blauwe cirkel niet gedrukt. Er komt een uitsparing. Vervolgens wordt de gele cirkel als een nieuwe laag gedrukt. Deze laag komt over de uitsparing heen. Dankzij de uitsparing mengen de kleuren niet en blijft alleen de gele cirkel goed zichtbaar.

Als overdruk aanstaat, wordt allereerst de blauwe cirkel volledig gedrukt. Als tweede laag komt de gele cirkel eroverheen. Daar waar de lagen elkaar overlappen, mengen de kleuren. Dit zorgt ervoor dat je - in dit geval - een groene kleur krijgt.

Wanneer gaat het mis met overdruk?

Overdruk is doorgaans iets wat je niet wil. Wanneer je tijdens het ontwerpen 2 lagen op elkaar plaatst, wil je vaak dat alleen de bovenste laag zichtbaar is. Zo zie je het ook terug in je ontwerp. Het lastige is dat je overdruk niet terugziet in je ontwerp. Overdruk zie je pas terug in je eindresultaat. Wanneer je jouw drukbestand niet controleert op overdruk, kun je dus voor nare verrassingen komen te staan.


Hoe check je overdruk?

De instelling voor overdruk staat doorgaans standaard uit. Toch is het aan te raden om je drukbestand nog een keer te controleren op overdruk. Zo check je jouw Adobe Illustrator of InDesign bestand op overdruk:

  1. Ga naar Weergave en klik op Voorvertoning overdruk.
  2. Zet de voorvertoning overdruk een paar keer aan en uit. Verandert er iets aan je bestand? Dan staat er ergens overdruk aan.
  3. Selecteer het object waar overdruk aanstaat.
  4. Klik op Venster en vervolgens op Kenmerken. Werk je in InDesign? Dan zijn de stappen Venster > Uitvoer > Kenmerken.
  5. In het pop-up scherm kun je overdrukken in- en uitschakelen.
overdruk aan- en uitzetten

Extra aandachtspunten bij overdruk

Nu je precies weet wat overdruk is, waar je het voor kunt gebruiken en hoe je het aan (of juist uit) zet, willen we je nog 2 belangrijke aandachtspunten meegeven.

  1. InDesign zet overdruk automatisch aan voor de kleur 100% K. Ook wanneer dit geen tekst is! Controleer daarom altijd of overdruk aan of uit staat.
  2. Wil je witte delen zichtbaar maken in je ontwerp? Zet wit niet op overdruk. Wit is namelijk geen drukkleur en ontstaat juist door het papier niet te drukken. Wanneer je overdruk aanzet, worden de witte gedeeltes alsnog bedrukt met een andere laag en vallen daardoor dus weg.

Wanneer gebruik je overdruk?

Overdruk is niet altijd ongewenst. In sommige gevallen is het zelfs aan te raden! Een voorbeeld van een situatie waarin je overdruk kunt gebruiken, is bij een gekleurd vlak met daarin een zwarte tekst. Wanneer je overdruk uitzet, wordt eerst het gekleurde vlak gedrukt, met daarin uitsparingen voor de tekst. Als tweede laag wordt de zwarte tekst gedrukt. Het kan voorkomen dat de plaat waarmee de zwarte tekst gedrukt wordt, ietwat verschuift. Hierdoor komt de zwarte tekst niet precies in de uitsparingen. Ook al is de verschuiving minimaal, je kunt een witte rand terugzien. Om dit te voorkomen zet je overdruk aan.

Een ander voorbeeld waarbij overdruk een oplossing kan bieden, is een 2 PMS kleuren bedrukking. Door overdruk aan te zetten, kun je deze 2 kleuren mengen tot een derde kleur. Ideaal!

overdruk aan- en uitzetten

Nog meer tips voor je drukwerk

Niet alleen het checken voor overdruk is een belangrijke stap tijdens het drukwerk ontwerpen. Om een perfect drukbestand te maken, dien je bijvoorbeeld ook rekening te houden met het juiste kleursysteem voor je drukwerk. Ook inktdekking, lettercontouren en resolutie zijn belangrijke factoren. We vertellen je er alles over in onze blogs!

Tags:

20-10-2022
 
 

Reacties