Van CMYK tot PMS: alles over kleursystemen

Bij het vormgeven van je drukbestand sta je er misschien niet bij stil welke techniek er gebruikt wordt om jouw ontwerp op papier te zetten. En dat is jammer! Want hoe meer je weet over drukken en printen, hoe mooier jouw ontwerp daadwerkelijk gedrukt wordt. Met in dit blog: alles over kleursystemen.


kleursystemen

Wat zijn kleursystemen?

Bij het drukken of printen van ieder ontwerp worden alle kleuren op een bepaalde manier opgebouwd. De manier waarop een kleur wordt opgebouwd is uiteindelijk bepalend voor het eindresultaat. De verschillende manieren om een kleur op te bouwen worden kleursystemen genoemd. Er zijn meerdere soorten kleursystemen op te noemen. Voor een juist drukbestand is het van belang om meer te weten over 3 kleursystemen: RGB, CMYK en PMS.


kleursysteem RGB

Het bekendste kleursysteem: RGB

We beginnen met het bekendste kleursysteem (en het enige kleursysteem in ons rijtje wat niet geschikt is voor drukwerk): RGB. De letters RGB staan voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren zijn dan ook de basis voor alle kleuren die volgens dit kleursysteem zijn opgebouwd. RGB kleuren worden ook wel beeldschermkleuren genoemd. En dat is niet voor niets! Om deze kleuren te kunnen zien is er namelijk een lichtbron nodig. Dit is dan ook de reden waardoor RGB kleuren niet gedrukt kunnen worden.

Wil je graag een foto laten afdrukken? Dan is de kans groot dat deze foto standaard met RGB kleuren is opgebouwd. Onze printers kunnen deze kleuren automatisch omzetten naar drukkleuren (CMYK. Meer informatie over CMYK lees je hieronder!). Een nadeel van dit automatisch omzetten is dat er altijd kans is op kleurverschil. Een voorbeeld hiervan is dat felle kleuren doffer zullen worden. Om kleurverschil te voorkomen, kun je de kleuren het beste zelf omzetten van RGB naar CMYK in een ontwerpprogramma.


kleursysteem CMYK

CMYK ofwel full colour

Wanneer we het over drukwerk hebben, kun je niet om het kleursysteem CMYK heen. De afkorting CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Daarbij staat Key voor zwart. Alle kleuren die je maar kunt bedenken worden gemaakt door het mengen van deze 4 kleuren.

Een CMYK druk wordt ook wel full colour druk genoemd. Goed om te weten is dat een full colour druk niet 100% kleurvast is. Er kan dus minimaal kleurverschil zitten tussen verschillende drukgangen. Factoren zoals de luchtvochtigheid, temperatuur en het materiaal waarop gedrukt wordt zijn allemaal van invloed op de druk. Is het belangrijk voor je dat de kleuren altijd exact overeenkomen? Dan kun je het beste voor een PMS druk kiezen.


kleursysteem CMYK

Kleurvast met PMS

De afkorting PMS staat voor Pantone Matching System. De naam verraadt het al: met dit kleursysteem worden kleuren exact aan elkaar gematcht. Bij het opmaken van een drukbestand met PMS kleuren kies je een bepaalde kleur met een eigen kleurcode. Deze kleurcode wordt door de drukker precies overgenomen en kan er dus geen kleurverschil tussen drukgangen zitten!

Let op: PMS drukwerk kan met maximaal 2 PMS kleuren besteld worden. Een foto of afbeelding met veel verschillende kleuren kan dus niet volledig omgezet worden naar een PMS kleursysteem.Er zijn, naast het kiezen van het juiste kleursysteem, nog een aantal factoren van invloed op je drukbestand. Meer weten? We vertellen je alles over inktdekking en over pixels en vector!

Tags:

28-04-2022
 
 

Reacties