Wat is het verschil tussen pixels en vector?

Is het bestellen van drukwerk voor jou geen dagelijkse kost? Dan kunnen de verschillende termen je om de oren vliegen. Een expert hoef je natuurlijk niet te worden, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je je bestand aan moet leveren. Alleen zo weet je zeker dat jij het allerbeste drukwerk krijgt. In dit blog gaan wij in op het verschil tussen pixel- en vectorbestanden.


Pixels en vector logo

Verschil pixels en vectoren

Afbeeldingen en drukbestanden kun je onderverdelen in twee soorten: pixels en vector. Maar wat is het verschil precies? Pixelafbeeldingen ken je vast wel. Zoom maar eens ver in op een digitale foto. Je ziet dat het bestand bestaat uit verschillende kleine blokjes. Deze blokjes worden pixels genoemd. Hoe meer blokjes, des te beter (scherper) de afbeelding is. Hier zie je een mooi voorbeeld van een pixelbestand. Hier zie je een mooi voorbeeld van een pixelbestand. Voor het drukwerk dat je bij Drukland.nl bestelt, adviseren wij een dpi van 300. Dpi is een afkorting voor dots per inch, dus het aantal pixels (blokjes) per inch. Met een dpi van 300 weet je zeker dat je ontwerp haarscherp op het drukwerk komt. Bekende pixelbestandsformaten zijn JPG, TIFF, PNG, PSD of BMP.

Het andere bestandstype is een vectorbestand. In tegenstelling tot een pixelbestand, bestaat vector niet uit blokjes. In plaats van blokjes, wordt er gebruik gemaakt van lijnen. Deze lijnen blijven altijd in dezelfde verhouding tot elkaar staan. Maak je bijvoorbeeld een tekst groter? Dan wordt de afstand tussen de lijnen groter, maar blijft de verhouding hetzelfde. Je blijft exact hetzelfde zien, maar dan groter. Voordeel hiervan is dat het ontwerp altijd scherp is en eenvoudig groter en kleiner gemaakt kan worden. Vector kan niet toegepast worden op foto’s, maar wordt voornamelijk gebruikt voor teksten of (grafische) afbeeldingen. Veelgebruikte vectorbestandsformaten zijn AI, EPS of PDF.

Is mijn bestand vector?

In veel gevallen kun je aan het bestandsformaat al zien wat voor soort bestand het is. Maar een PDF, zoals het bestand bij ons uiteindelijk binnenkomt, kan zowel pixel als vector zijn. Voeg je bijvoorbeeld een foto toe aan Photoshop of Illustrator en je slaat dit op als PDF, dan wordt de foto niet opeens vector. Wil je een vector bestand maken? Dat kan via een opmaakprogramma zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Affinity Designer. Dit zijn programma’s waar professionele ontwerpers ook mee werken.

Heb je geen vector bestand? Geen probleem. Zolang jij zorgt dat de minimale dpi 300 blijft, dan komt het helemaal goed! Let wel op: sommige producten kunnen alleen bedrukt worden met een vector bestand, zoals bijvoorbeeld pennen.

Opmaak pixels en vector

Zo, nu weet je alles over vector en pixel en het verschil tussen beide. Je kunt met een gerust hart werken aan je ontwerp. Zorg je dat je bestand aan de aanleverspecificaties voldoet? Dan zorgen wij dat je visitekaartjes, je posters of spandoeken haarscherp gedrukt worden. Iedereen blij!


Hopelijk heb je wat opgestoken met het lezen van dit blog. Wil je meer interessante blogs lezen? Kijk dan ook eens op de volgende pagina's:
Wat is pms drukwerk?
Wat is plano?
Checklist bestand aanleveren

Tags: pennen, pen, tampondruk, relatiegeschenk, vector, pixels

10-03-2022
 
 

Reacties