Alles over lettercontouren

Sta je op het punt je drukwerk te bestellen? Onze tip is om je drukbestand goed te controleren. Geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg. Met in dit blog: alles over lettercontouren.


lettercontouren

Wat zijn lettercontouren?

In het kort: lettercontouren, ook wel outlines genoemd, zijn teksten omgezet naar afbeeldingen. Teksten in drukwerkbestanden worden namelijk niet standaard gezien als een afbeelding. Hoe zit dat precies?

Om een tekst te kunnen schrijven in je ontwerp, maak je gebruik van een lettertype (font). Lettertypes zijn er in alle soorten en maten. Met schreef, zonder schreef, sierlijk, speels, noem maar op! Elk lettertype heeft een eigen bestand. In zo een bestand staat alle informatie over hoe de letters eruit moeten zien.

In elk tekstprogramma zijn een aantal standaard lettertypes toegevoegd, denk maar aan Arial of Times New Roman. Het is daarnaast ook mogelijk om je eigen lettertypes te downloaden en te installeren. Zo valt jouw drukwerk altijd op!

Waarom zijn lettercontouren zo belangrijk?

Het is erg belangrijk om je teksten om te zetten naar lettercontouren. Doe je dit niet, bestaat er de kans dat jouw teksten - zonder dat je het wil - worden omgezet naar een afwijkend en standaard lettertype. Dit kan gebeuren wanneer het door jou gebruikte lettertype niet in onze programma’s staat geïnstalleerd. Wij kunnen in zo een geval niet terugvinden hoe het font eruit moet zien. De tekst wordt vervolgens automatisch omgezet naar een standaard font, met als resultaat dat jij niet tevreden bent met je drukwerk. Daarom ons advies: zet altijd je tekst om naar lettercontouren. Ook bij gebruik van standaard lettertypes!

Hoe zet je tekst om naar lettercontouren?

Het omzetten van je tekst naar lettercontouren is erg makkelijk, maar kan alleen in ontwerpprogramma’s. In programma’s zoals Microsoft Word kun je geen drukbestanden van hoge kwaliteit maken. Daarom raden we je aan om altijd aan de slag te gaan in een programma zoals Adobe Illustrator of InDesign.


Om je teksten om te zetten naar lettercontouren ga je in Illustrator en InDesign als volgt te werk:

  1. Controleer de tekst. Zodra de tekst is omgezet naar lettercontouren, kun je de tekst namelijk niet meer aanpassen.
  2. Selecteer de tekst.
  3. Klik in de menubalk op Tekst (of Type), en vervolgens op Lettercontouren (of Outlines).
overdruk aan- en uitzetten


Meer tips voor het opmaken van drukwerk

Lettercontouren zijn niet het enige aandachtspuntje voor je drukbestand. Een ander belangrijk aspect is bijvoorbeeld de inktdekking van je drukwerk. Maar denk ook aan de resolutie en het juiste kleursysteem voor drukwerk. We vertellen je er alles over!

Tags:

19-10-2022
 
 

Reacties