briefpapier

Wat is PMS drukwerk?

September is bij ons de maand van kantoorartikelen. Briefpapier mag natuurlijk in geen enkel kantoor ontbreken. Hiermee maak je vaak de eerste indruk van je bedrijf, dus je wilt dat dit er professioneel uitziet. Als je wilt dat de kleuren van je huisstijl op elk product overeenkomen, kun je het beste kiezen voor een PMS bedrukking. Ontdek in dit blog wat PMS drukwerk precies is.

Wat zijn PMS kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. PMS kleuren zijn kleurnummers, opgesteld door het bedrijf Pantone. Elke kleur heeft een uniek nummer. Met behulp van een PMS-waaier kunnen onze drukkers altijd de juiste kleur gebruiken bij bestellingen. Het grote voordeel hiervan is dat de kleuren bij iedere bestelling van de klant met elkaar overeenkomen. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor bijvoorbeeld bedrijfslogo’s en huisstijlen.

Is een PMS opdruk altijd en overal dezelfde kleur?

De kleur inkt van de PMS kleur is altijd hetzelfde. Maar dit betekent niet dat de kleuren er hetzelfde uitzien op elk drukwerkproduct. De onderliggende papiersoort kan de inkt namelijk op verschillende manieren absorberen, waardoor er kleurverschil per papiersoort kan ontstaan. Zolang de inkt met de PMS kleur op hetzelfde papiersoort wordt gedrukt, bijvoorbeeld bij briefpapier, is dit de ideale manier om een identieke kleur te kunnen garanderen over de gehele productlijn drukwerk producten.PMS kleuren worden dan ook vaak gebruikt om kleurechtheid te garanderen.

Wat is het verschil tussen CMYK en PMS?

Over het algemeen kun je bij kleurendruk uit twee verschillende kleurmodellen kiezen: CMYK (full colour) of PMS. Nu je weet wat PMS is, is het handig om te weten wat full colour bedrukking inhoudt. Full colour bestaat uit CMYK kleuren en wordt ook wel 4-kleurendruk genoemd. Deze bedrukking wordt vaak gekozen als er vier kleuren of meer in het ontwerp zitten, zoals bij reclamefolders of flyers. Bij deze bedrukking kunnen er minimale kleurverschillen optreden tussen verschillende drukwerkproducten. Dat is dan ook meteen het grote verschil met PMS bedrukking. Als de pantone kleuren op dezelfde papiersoort worden gedrukt, zijn deze altijd identiek. Daarom is een PMS bedrukking ideaal voor je huisstijl en daarmee dus ook voor briefpapier.

Als je briefpapier besteld, kun je uit meerdere papiersoorten kiezen. Elk soort papier heeft specifieke eigenschappen. Weten voor welke soort jij het best kunt gaan? Check dit blog!


CMYK versus PMS

Tags: briefpapier, pms, cmyk, full colour

18-09-2017
 
 

Reacties