Wat is PMS drukwerk?

Er zijn verschillende manieren waarop drukwerk gedrukt kan worden. De meest bekende en verreweg de populairste is full colour (CMYK). Maar naast full colour is er ook PMS. PMS is met zijn kleurvastheid een goede optie voor bijvoorbeeld huisstijl drukwerk. Geen kleurverschil meer, dat moet als muziek in je oren klinken. Maar wat is PMS eigenlijk? En hoe gaat dat in zijn werk? Je leest er alles over in dit blog.briefpapier

Wat zijn PMS kleuren?

PMS is een afkorting van Pantone Matching System. Dit is een serie kleuren, opgesteld door het bedrijf Pantone, met allemaal eigen kleurnummers. Dus elke kleur heeft een uniek nummer. Met de PMS-waaier kunnen drukkers altijd exact de juiste kleur maken. Zo weet jij zeker dat de kleur overeenkomt met de kleur die jij hebt besteld. En zelfs hetzelfde is als bij voorgaande bestellingen. PMS drukwerk wordt met maximaal drie kleuren gedrukt. Foto’s of afbeeldingen met veel verschillende kleuren kunnen dus alleen in full colour gedrukt worden. Maar voor huisstijldrukwerk is het een ideale uitkomst. De kleur van jouw logo of ontwerp op het visitekaartje, het briefpapier en de enveloppen is gelijk aan elkaar. Professioneler kun jij bijna niet voor de dag komen!

Leuk weetje: Patone roept ieder jaar een PMS kleur van het jaar uit. Benieuwd naar de 'winnaar' van dit jaar en de voorgaande jaren? Op de site van Patone vind je een leuk overzicht.

Is een PMS opdruk altijd en overal dezelfde kleur?

De PMS kleur die gebruikt wordt, die is overal hetzelfde. Wel kan het voor het oog verschillen als je wisselt van materiaal. Ga je van een witte envelop naar bijvoorbeeld het grijzigere biotop, dan zal dit invloed hebben op de uitstraling van jouw ontwerp. Dus wil je dat jouw kleuren altijd gelijk aan elkaar zijn? Kies dan ook voor hetzelfde materiaal bij iedere bestelling. Switch van je materiaal, dan is er een kans dat de kleuren niet meer helemaal gelijk zijn aan elkaar.

Wat is het verschil tussen CMYK en PMS?

Zoals in het intro al aangegeven, bestaan er twee kleurmodellen voor het drukwerk: full colour (CMYK) en dus PMS. Nu weet wat PMS is, is het handig om het verschil met full colour nog eens te belichten. Full colour is een 4-kleurendruk. Met Cyaan, Magenta, Yellow en Key worden alle kleuren gevormd. Ideaal voor jouw vakantiefoto’s of bijvoorbeeld flyers met veel kleuren. Het grote verschil voor jou, is dat full colour niet volledig kleurvast is. Het kan dus zijn dat er minimale kleurverschillen ontstaan tussen verschillende drukgangen. Herhaal je dus na 6 maanden je bestelling, dan is er een kans dat de kleuren net even anders zijn.


CMYK versus PMS

Nu je dit blog hebt gelezen, weet je het verschil tussen full colour en PMS. Allebei de methodes hebben zo hun voordelen. Laat je visitekaartjes, briefpapier en enveloppen drukken met PMS kleuren en de basis voor je huisstijl staat als een... huis!

Hopelijk ben je wat opgestoken van dit blog! Meer leren over drukwerk en drukbestanden? Lees dan ook eens één van de volgende blogs:
Wat is het verschil tussen pixels en vector?
Eigen bedrijf starten
5 manieren om een compliment card in te zetten

Tags: briefpapier, pms, cmyk, full colour

18-09-2017
 
 

Reacties