Folders

Wat is plano?

Plano is één van de termen die veel in de drukkerswereld wordt gebruikt. Bestel je niet wekelijks drukwerk, dan kan het heel goed zijn dat je al die termen niet helemaal kent. Toch is het wel belangrijk om te weten wat je moet bestellen. Via het welbekende Wikipedia wordt plano als volgt omschreven: ongevouwen vellen drukpapier. Dat is dan ook precies wat het is. Plano wordt gebruikt bij producten die gevouwen worden. De term kom je vooral tegen bij folders. In dit blog leer je alles over plano!

Plano drukwerk

Ongevouwen vellen drukpapier, dat is de omschrijving van plano. Een term die gebruikt wordt bij gevouwen drukwerk. Denk aan bijvoorbeeld folders, brochures of gevouwen visitekaartjes. Met het plano formaat wordt in dit geval het opengevouwen formaat bedoeld. Bijvoorbeeld een A5 brochure heeft een enkele vouw en is plano - ongevouwen dus - het formaat van een A4.

Belangrijk dat je dit formaat aanhoudt bij het opmaken van het drukbestand voor bijvoorbeeld jouw folder. Gaat het dus over plano formaat op de website, dan bedoelen wij het volledig opengevouwen formaat.

Drukwerk vouwen en rillen

Het kenmerk dat een folder een folder maakt, is de vouw of de vouwlijn. Zonder deze vouw(lijn) is de folder een gewone flyer. Bij dikkere papiersoorten wordt er een rillijn aangebracht op het drukwerk. Deze rillijn voorkomt dat het papier gaat breken in de rug. En het maakt het vouwen een stuk eenvoudiger. Een rillijn is dus nagenoeg hetzelfde als een vouwlijn, alleen dan net even anders.

Folders: gevouwen of gerild?

Bij folders heb je de keuze uit ontzettend veel verschillende papiersoorten. Kies je voor een papiersoort tot en met 250 grams papier? Dan wordt je folder altijd gevouwen geleverd. Heb je gekozen voor een papiersoort zwaarder dan 250 grams of voor een folder op 250 grams papier met 6 zijden? Dan wordt de folder voorzien van een rillijn en plano geleverd. Door de rillijn is de folder vervolgens eenvoudig zelf te vouwen. Hetzelfde geldt voor folders van 170 gram waarbij gekozen is voor een extra afwerking in de vorm van een mat of glans gefolieerde afwerking. Door de extra afwerking van de folder wordt het papier dikker en is daardoor vergelijkbaar met 250 grams papier zonder extra afwerking.

Weten wat je allemaal met folders kunt doen? Lees dan ook eens dit blog!


Planoformaat

Tags: planoformaat, folders

30-10-2017
 
 

Reacties