Het leed dat opmaak heet

Help

Je hebt een bestand dat je graag wilt laten drukken, maar eigenlijk geen idee of het aan de aanleverspecificaties voldoet. Op goed geluk upload je het bestand.. en een uur later krijg je van ons een e-mail dat het bestand geen afloop en tekstmarge bevat. Paniek! Je hebt de flyers echt zo snel mogelijk nodig! Waarom wordt er niet gewoon gedrukt wat jij op je scherm ziet? De uitleg klinkt soms nog ingewikkelder dan het probleem – redelijk overweldigend als je er weinig verstand van hebt – daarom leg ik het in dit blog zo simpel mogelijk uit.

Afloop en tekstmarge (ook wel: veiligheidszone) zijn marges om ervoor te zorgen dat je ontwerp intact blijft bij het schoonsnijden. We drukken een A5 flyer (ik noem even een voorbeeld) namelijk niet op een velletje A5, maar op een veel groter vel en snijden dit vervolgens op maat. Hierbij kunnen grote stapels papier een paar millimeter verschuiven.

Afloop is een marge van 3 mm – een denkbeeldige rand rondom je ontwerp – waarin je de achtergrond van je design laat doorlopen. Deze ‘rand’ wordt eraf gesneden.

Tekstmarge is een veiligheidszone van 5 mm – een denkbeeldige rand in je ontwerp – waarin geen tekst of andere belangrijke elementen staan (zoals een logo).

Stel het papier verschuift 2 mm naar rechts tijdens het schoonsnijden, wat dan? Met de juiste marges is er niets aan de hand: dan is op de uiteindelijke flyer 2 mm afloop te zien aan de rechterkant en 2 mm minder van de tekstmarge aan de linkerkant. Maar met beide heb je rekening gehouden in het ontwerp en valt dus niet op.

Voorbeeld goede afloop

Zonder marges heb je een probleem: een witte rand van 2 mm aan de rechterkant en tekst aan de linkerkant is er 2 mm afgesneden of staat pal tegen de rand. Dit is natuurlijk allesbehalve mooi.

Voorbeeld foute afloop

We komen twee doe-het-zelf oplossingen regelmatig tegen, die niet per se aan te raden zijn. De eerste is het bestand verkleinen wanneer de tekstmarge ontbreekt: hiermee creëer je namelijk een wit kader rondom je ontwerp. Iedere afwijking bij het schoonsnijden wordt door deze omlijsting nog eens extra benadrukt (een bredere witte rand aan de ene dan de andere kant).

De tweede oplossing is de afbeelding vergroten wanneer de afloop ontbreekt. Dit is alleen een optie wanneer er geen tekst of andere belangrijke elementen in de tekstmarge terechtkomen, anders raak je daar weer mee in de knoop.

Oké, dan nu van theorie naar praktijk: hoe krijg je deze marges in je ontwerp? Open het bestand in Adobe Photoshop of InDesign. Bekijk vervolgens onze handleiding voor een stap voor stap uitleg. Je krijgt geen overbodige informatie: gewoon letterlijk waar je op moet klikken voor de juiste instellingen.

Denk je nu: leuk, maar ik heb helemaal geen Adobe. Je bent niet alleen! Ik dacht eerst ook dat het een kwestie was van een Word document opslaan als pdf en drukken maar. Dit blijkt een enorme drukwerk faux pas. Gelukkig heeft Drukland voor ons minder technisch onderlegde zielen een handige ontwerptool: online ontwerpen zonder software. Hierbij wordt wél gewoon afgedrukt wat je ziet.

Tags:

26-02-2016
 
 

Reacties