Een brochure, wat is dat eigenlijk?

Wat is een brochure nu eigenlijk? Ja, promotie- en/of marketingmateriaal heb je in alle soorten en maten: van handzame visitekaartjes tot immense spandoeken. Daartussenin vind je drukwerk zoals flyers, folders en natuurlijk brochures. Maar wat is het verschil tussen een flyer, een folder en een brochure? En wat bepaalt of iets een brochure is? Je leest het allemaal in ons artikel “Wat is een brochure?”.


wat is een brochure?

Flyer, folder of brochure: wat is het verschil?

Wat is een brochure, folder of flyer exact? Deze drie producten zijn toch wel het populairst onder het promotiedrukwerk, en dat terwijl veel mensen niet per se weten dat er verschil tussen zit. Op veel punten lijken ze dan ook wel op elkaar, maar exact hetzelfde zijn ze niet. Wij leggen graag voor je uit wat brochures, folders en flyers zijn.

Wat is een brochure?

Dit artikel is niet voor niets getiteld “Wat is een brochure?”, dus laten we daarmee beginnen. Een brochure is sowieso het meest luxe drukwerk in vergelijking met de folder of flyer; dit is namelijk een volledig boekwerk, bestaande uit meerdere pagina’s.

Om de verschillende pagina’s bij elkaar te houden, worden deze in de rug gebonden. Hiervoor zijn verschillende manieren: met nietjes, met lijm of met een wire-O (spiraal). Het grote voordeel van een brochure is dat de ruimte waarop je kunt drukken bijna onbeperkt is. Kom je ruimte te kort? Dan voeg je nog een aantal pagina’s toe. Handig! Er zijn natuurlijk wel een aantal punten die zeker niet mogen ontbreken in je brochure

Doordat je een brochure op ontzettende veel verschillende manieren kunt inzetten, zijn verschillende formaten erg populair. Denk hierbij aan het A6 formaat, het A5 formaat en het A4 formaat. Hier kleven ook weinig beperkingen aan. Het antwoord op de vraag “Wat is een brochure?” kan dus heel breed zijn!

Wat is een flyer?

Als we een zeer flinke stap terug doen, komen we uit bij de flyer. De flyer is dan ook juist het eenvoudigst van de drie producten: dit is namelijk gewoon één velletje papier zonder vouw, waarbij zowel de voorkant als achterkant bedrukt kunnen zijn. Net als bij de brochure is er niet één standaardformaat waarin je een flyer bestelt. Zo kun je kiezen voor kleinere formaten als bijvoorbeeld A6, maar ook voor grotere formaten als A3. Het meest gekozen formaat voor een flyer is A5 (14,8 x 21 cm).

Wat is een folder?

Als we een folder moeten omschrijven, dan kan het beste door het een flyer met een vouw te noemen. Een folder kun je op verschillende manieren laten vouwen. Dit kan van een enkele vouw tot zelfs vier vouwen. Doordat je een folder kunt uitvouwen, kun je het compact houden en tegelijkertijd voorzien van veel informatie. Populaire formaten voor een folder zijn A5 (14,8 x 21 cm) en DIN lang (9,8 x 21 cm).

Doordat je een brochure op ontzettende veel verschillende manieren kunt inzetten, zijn verschillende formaten erg populair. Denk hierbij aan het A6 formaat, het A5 formaat en het A4 formaat.

Wanneer gebruik je een brochure?

We weten nu wat een brochure is en hoe deze verschilt van een flyer of folder. Nu vraag je je misschien nog af wanneer je een brochure dan gebruikt.

In principe kan iedereen een brochure inzetten, wat je baan, hobby of andere tijdsbesteding ook is. Dit geeft wel aan hoe veelzijdig dit product is! Wel zien we dat een aantal functies extra populair zijn. Zo wordt de brochure veel gebruikt als:

  • Programmaboekje
  • Productcatalogus
  • Jaarverslag
  • Scriptie/onderzoeksrapport
  • Glossy of magazine

Het leuke van een brochure is dat je helemaal zelf bepaalt hoe deze eruit komt te zien. Door te spelen met het materiaal, het aantal pagina’s en uiteraard de binding, maak je een brochure die bij jou past. Zo is het voor een programmaboekje voor een festival vooral belangrijk dat deze gemakkelijk mee te nemen en op te bergen is, terwijl een productcatalogus juist weer een professionele uitstraling moet hebben, met uitgebreide informatie.

Wat zijn de verschillende soorten brochures?

Afhankelijk van hoe je de brochure wilt gebruiken, kun je deze op verschillende manieren laten binden. Dit zijn allemaal vormen van de brochure, aangezien het om boekwerken met meerdere pagina’s gaat. De meest gekozen opties zijn binding met een nietje, met lijm en met wire-O.

verschillende brochures

Flyer, folder of brochure: wat is het verschil?

Brochures met een nietje

Onder de brochures is het type met nietje waarschijnlijk de bekendste en populairste optie. De verschillende pagina’s worden in de rug bij elkaar gehouden door middel van twee nietjes. Door de nietjes en de relatief platte rug blijft het een dun en handzaam boekje. Ideaal voor bijvoorbeeld een programmaboekje op een festival of evenement.

Een ander voordeel is het minimale aantal pagina’s dat je nodig hebt voor deze optie. Dat kan namelijk al vanaf 8 pagina’s. Dus als je geen dik boekwerk wilt laten drukken, is een afwerking met nietjes altijd een goede keuze!

Brochure met lijmbinding

De brochure met lijmbinding is te vergelijken met een softcover boek. Een extra luxe variant dus, met ook een stevigere cover. De pagina’s worden gebonden in de rug met behulp van lijm. Deze lijm zorgt ervoor dat jij met een gerust hart door het boekwerk kunt bladeren, ook voor langere tijd.

Om een goede en sterke lijmbinding te krijgen, is er wel een minimaal aantal pagina’s nodig. Afhankelijk van het papier waar je voor kiest, ligt dit aantal op 40. Om de cover een extra luxe uitstraling te geven én het drukwerk beter te beschermen, wordt deze standaard afgewerkt met een glans laminaat of mat laminaat.

Brochure met wire-O (spiraalbinding)

Een veelzijdige afwerking is die met wire-O. Waarom veelzijdig? Nou, alle diktes van 8 tot en met maar liefst 236 pagina’s zijn voor een spiraalbinding geen enkel probleem. De spiraal wordt altijd aangepast aan de dikte van de brochure. Heb je minder pagina’s? Dan wordt er een dunnere spiraal gebruikt dan wanneer je een boekwerk van meer dan 200 pagina’s laat drukken. Het grote voordeel van deze optie is dat je de pagina’s helemaal om kunt slaan, zonder dat de rug breekt. Wil je het drukwerk extra beschermen? Kies dan voor een plastic cover. Zo kun jij extra lang genieten van je brochures!

Wat is een brochure? Dat weet je nu!

Een brochure is dus een boekwerkje met informatie, dat in ieder geval enkele pagina’s dik is en dat op een aantal verschillende manieren gebonden kan worden. En daarnaast heb je natuurlijk nog folders en flyers, die níet gebonden worden. Dat is kort samengevat wat we vandaag in dit artikel hebben geleerd.

Nu je weet wat een brochure is en welke opties je hebt, kun je zelf aan de slag met het maken van een brochure. Bij Drukland kun je eindeloos combineren en variëren met de verschillende opties. Welke brochure past het beste bij jou?ogelijk is!

Tags:

13-07-2022
 
 

Reacties