De geschiedenis van het visitekaartje

De visitekaartjes: we kunnen niet meer zonder. Zelfs in het huidige digitale tijdperk worden er op beurzen en evenementen gretig kaartjes uitgedeeld. Het is een handige, goedkope en nog altijd doeltreffende manier om je (contact)gegevens uit te wisselen. Maar is het bedrukte visitekaartje altijd gebruikt zoals wij het kennen? En waar komt het visitekaartje eigenlijk vandaan? Tijd voor een lesje geschiedenis!


visitekaartjes tips

Het oude China

Het eerste gebruik van - wat lijkt op - het visitekaartje zoals wij dat kennen, stamt uit omstreeks de 15e eeuw. In China werd het kaartje, dat daar Meisha genoemd werd, gebruikt om bezoek aan te kondigen. De Europeanen die in China waren voor de handel vonden het een zeer interessant gebruik en namen het op die manier mee naar ons continent.

In deze tijd werd het visitekaartje voornamelijk gebruikt door rijke en vooraanstaande mensen. Er werd een knecht met het kaartje op pad gestuurd naar om een bezoek aan te kondigen. Werd het kaartje geweigerd en teruggegeven in een envelop, dan wordt het bezoek niet op prijs gesteld. Wanneer het visitekaartje wel in ontvangst werd genomen, dan was bezoek welkom.

visitekaartjes china

Op versiertoer…

In 17e eeuw werd het visitekaartje in Europa pas echt populair. En dan met name in Frankrijk tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV. In die periode werd het bijvoorbeeld ook gebruikt om een vrouw mee uit te vragen. Het kaartje stuurde persoonlijk en alleen aan de betreffende vrouw gericht. Hoorde je niets terug? Dan kon je het wel vergeten en had je - zoals dat tegenwoordig heet - een blauwtje gelopen.

Naast het mee uit vragen, werd het kaartje voornamelijk persoonlijk gebruikt binnen de hogere kringen.

visitekaartjes 17e eeuw

Overstap naar het zakelijke gebruik

In de loop van de 17e eeuw wordt het visitekaartje ook steeds vaker gebruikt in de handel. Met name in Londen. Op het kaartje werd getekend waar de winkel of het bedrijf is gevestigd met daarbij kort beschreven welke diensten en/of producten er te koop waren. De kaartjes werden uitgedeeld op drukke plekken, zoals pleinen en tijdens markten. Op een gegeven moment werden de kaartjes zelfs zo serieus genomen, dat een getekend (met handtekening) zelfs als juridisch bindend werd beschouwd.

visitekaartjes zakelijk

Een sprong nu

Het visitekaartje bleef maar groeien aan populariteit. De hoge heren waren het daar niet altijd mee eens: zij vonden dat het alleen weggelegd was voor de hogere kringen. De groei konden zijn echter niet tegenhouden. In de 18e werd het mogelijk om een kaartje te drukken met meerdere kleuren, waar daarvoor slechts één kleur gebruikt kon worden. Met de industriële revolutie nam het gebruik een nog grotere sprong en was het visitekaartje eigenlijk al niet meer weg te denken. Het was een handige manier om te laten zien wie je was en wat je kon. Natuurlijk destijds met veel minder contactgegevens dan tegenwoordig.


Vandaag de dag kan iedereen goedkoop en eenvoudig aan visitekaartjes komen. En dat is ook zeker terug te zien in het gebruik. Ondanks alle digitale mogelijkheden, blijft het fysieke visitekaartje nog altijd dé manier om je visitekaartje af te geven. De keuze uit verschillende soorten en formaten visitekaartjes is reuze. En ook als het gaat om papiersoorten waarop je kaartje gedrukt kan worden, is volop keuze. Zo is het visitekaartje in een paar eeuwen uitgegroeid naar gebruik van een select gezelschap van hooggeplaatste mannen, naar een algemeen en onmisbaar gebruik in de zakelijke wereld.

Tags:

26-05-2022
 
 

Reacties