Afmeting visitekaartjes

De juiste afmeting visitekaartjes: hoe zit dat precies? Als ondernemer weet je hoe belangrijk een goed visitekaartje kan zijn. Het juiste ontwerp, de juiste boodschap én de juiste afmeting zijn essentieel voor de eerste indruk die je achterlaat. Gelukkig bestaan er standaard formaten visitekaartje, zodat je niet zelf hoeft te twijfelen over de ideale maat. Toch is het ook mogelijk om af te wijken van de norm en voor een uniek formaat te kiezen. Bij Drukland helpen we je met elke gewenste afmeting visitekaartje!


visitekaartjes formaten

Wat is de standaard afmeting visitekaartjes in Nederland?

In Nederland is de meest gangbare afmeting voor visitekaartjes 85 x 55 mm. Dit is vergelijkbaar met de grootte van een bankpas, waardoor het makkelijk in portemonnees of pasjeshouders past. Deze afmeting geldt voor plano (ongevouwen) kaartjes. Voor gevouwen visitekaartjes worden vaak de volgende formaten gebruikt:

  • Gevouwen visitekaartje, staand: vouw over de lange zijde, plano formaat 110 x 85 mm
  • Gevouwen visitekaartje, liggend: vouw over de korte zijde, plano formaat 170 x 55 mm

Bij gevouwen kaartjes wordt er 2 mm extra ruimte toegevoegd aan het ontwerp om voldoende ruimte te creëren voor de vouwlijn. Dit zorgt ervoor dat het kaartje mooi dichtvouwt zonder dat belangrijke elementen van het ontwerp wegvallen.

Hoe de standaard formaten visitekaartjes kunnen worden omgerekend, zie je in de tabel hieronder:


standaard formaat visitekaartje
Soort visitekaartje Formaat in milimeter Formaat in centimeter
Ongevouwen visitekaartjes 85 x 55 mm 8,5 x 5,5 cm
Gevouwen visitekaartje - staand 110 x 85 mm 11,2 x 8,5 cm
Gevouwen visitekaartje - liggend 170 x 55 mm 17,0x 5,5 cm

Afmeting visitekaartjes wereldwijd

In andere landen wordt vaak een iets andere afmeting voor visitekaartjes gebruikt. Hier een overzicht van het meest voorkomende formaat visitekaartje in enkele invloedrijke landen:

  • Verenigde Staten en Canada: 88,9 x 50,8 mm
  • Rusland: 90 x 50 mm
  • Japan: 91 x 55 mm

Voor de internationaal georiënteerde ondernemer kan het handig zijn om te overwegen een afwijkende afmeting visitekaartjes te kiezen die beter aansluit bij de internationale standaard. Een langwerpig visitekaartje kan in sommige landen gebruikelijker zijn en daardoor een betere indruk maken.

Visitekaartjes afmeting in pixels

Als je digitaal een ontwerp maakt voor een visitekaartje, werk je waarschijnlijk in pixels in plaats van millimeters. Bij Drukland adviseren we een resolutie van 300 dpi (dots per inch), wat gelijkstaat aan ongeveer 120 pixels per centimeter. Als wij dan je visitekaartje drukken, zorgt dit voor een scherpe afdruk van je ontwerp. Hier enkele voorbeelden van formaten visitekaartje in pixels voor een standaard resolutie:

  • Ongevouwen visitekaartje (85 x 55 mm): 1004 x 650 pixels
  • Gevouwen visitekaartje, staand (112 x 85 mm): 1323 x 1004 pixels
  • Gevouwen visitekaartje, liggend (172 x 55 mm): 2039 x 650 pixels

Met deze resolutie voorkom je dat je kaartje onscherp of blokkerig oogt wanneer het gedrukt wordt.

Het juiste formaat visitekaartje aanleveren

Of je nu een ervaren ontwerper bent of niet, bij Drukland kun je je visitekaartje eenvoudig aanleveren. Populaire programma’s voor het ontwerpen van visitekaartjes zijn Adobe Photoshop en InDesign. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de afloop (bleed) van 3 mm rondom je ontwerp. Dit betekent dat je bestand iets groter moet zijn dan de uiteindelijke afmeting van je visitekaartje om te voorkomen dat er witte randen zichtbaar zijn na het snijden.

  • Photoshop: Stel je bestand in op het eindformaat van het kaartje + 3 mm afloop aan alle zijden. Voor een standaard kaartje van 85 x 55 mm lever je dus een bestand aan van 91 x 61 mm.
  • InDesign: Ook hier geldt hetzelfde principe; je houdt rekening met 3 mm extra rondom je ontwerp. Dit resulteert ook hier in een aanleverbestand van 91 x 61 mm voor een standaard formaat visitekaartje.

Meer informatie over hoe je je bestand moet aanleveren vind je in onze aanleverspecificaties.

Kies je eigen afmeting visitekaartjes bij Drukland!

Hoewel de standaard afmeting van 85 x 55 mm vaak de voorkeur heeft, kan het interessant zijn om af te wijken en een ander formaat visitekaartje te kiezen. Bij Drukland bieden we de mogelijkheid om jouw kaartje in elke gewenste afmeting te laten drukken. Dit geeft je de vrijheid om creatief te zijn en een kaartje te ontwerpen dat volledig past bij jouw uitstraling en bedrijf. Of je nu kiest voor een standaard of een uniek formaat, bij ons weet je zeker dat het eindresultaat perfect is.

Wil je graag inspiratie opdoen voor jouw nieuwe visitekaartje? Lees dan onze blog over visitekaartjesvoorbeelden en laat je inspireren.

Drukland is dé specialist op het gebied van drukwerk. We staan voor je klaar met advies over afmetingen, ontwerpen en alle andere mogelijkheden die er zijn voor jouw visitekaartjes. Welke afmeting visitekaartjes kies jij?

Tags:

12-05-2022
 
 

Reacties