4 handige tips voor het maken van een spandoek!

Ben je op zoek naar een manier om veel mensen op drukke plekken te bereiken? Dan is een spandoek ideaal. Spandoeken kun je bijna overal ophangen om je boodschap naar buiten te brengen. Enthousiast, maar geen idee hoe je moet beginnen? In dit blog geven we je 4 tips mee voor het maken van een spandoek. Na het lezen ben je klaar om je spandoek te maken!


spandoek maken tips

Tip 1: Bepaal de lettergrootte

Met behulp van een spandoek wil je een boodschap naar buiten brengen. De leesbaarheid erg belangrijk. Daarom is het kiezen van het juiste formaat van de letters onmisbaar. Mensen moeten met gemak kunnen zien wat je wilt vertellen. De grootte van de letters wordt bepaald aan de hand van de grootte van het spandoek en hoe ver de mensen ervan af staan als ze het lezen. Er is een vuistregel om de lettergrootte te bepalen. Zo weet je zeker dat je de juiste lettergrootte gebruikt!

De vuistregel is als volgt: de afstand tussen het doek en de lezer gedeeld door 3 = de lettergrootte in cm. Een voorbeeld van een berekening is een doek dat op 5 meter afstand hangt van de lezer. Als je dat invult krijg je: 5 meter gedeeld door 3= ongeveer 1,7 cm. De lettergrootte is in dit geval 1,7 cm. Met deze grootte is het goed leesbaar op zo’n 5 meter afstand. Handig he?

Tip 2: Gebruik geschikte kleuren

Naast de lettergrootte zijn de juiste kleuren ook bepalend bij het ontwerpen van je spandoek. Bij een spandoek moet je boodschap natuurlijk goed leesbaar zijn. Daarom is het gebruik van contrasterende kleuren van belang. Een voorbeeld hiervan is zwarte letters op een witte achtergrond. Het zwart springt hier naar voren omdat het een contrast is met de witte achtergrond. Ben je benieuwd welke kleuren elkaar complementairen? Adobe laat met behulp van een kleurenwiel zien wat de complementaire kleuren zijn.

Een belangrijke tip bij het kiezen van de geschikte kleuren is dat je niet alleen kijkt naar iets wat er mooi uit ziet. Het moet goed leesbaar zijn, dus houdt dat als uitgangspunt bij de keuze van de kleuren. Een spandoek dat niet goed leesbaar is, is immers niet effectief. Je mag bij het kiezen van de juiste kleuren gerust lef tonen en voor felle kleuren kiezen. Maar zorg dat je hierbij niet overdrijft!

Tip 3: Zorg voor rust met witruimtes

Je spandoek moet de aandacht trekken van voorbijgangers. Vaak zijn de mensen die jouw boodschap zien, in beweging. Dit betekent dat er weinig tijd is om lange stukken tekst te lezen. Gebruik daarom niet teveel tekst! Beperk de titel op je spandoek tot maximaal 5 woorden. Dekken 5 woorden de lading niet? Maak dan gebruik van een ondertitel.

Mensen denken in beelden. Zet geen lange teksten op je spandoek, maar maak gebruik van foto's, illustraties en afbeeldingen. Een foto zegt veel meer dan tekst!

witruimtes

Tip 4: Zorg voor herkenning

Met een spandoek wil je herkent worden. Voorbijgangers moeten weten dat jouw spandoek van jouw bedrijf is. Er zijn twee eenvoudige manieren om voor deze herkenbaarheid te zorgen!

Contactgegevens

Door simpelweg op je spandoek te zeggen dat het doek van jou is, laat je voorbijgangers op een simpele manier weten wie jij bent. Maar zet niet lukraak jouw contactgegevens op je ontwerp. Mensen moeten weten wat jouw doel van het doek is. Wil je bijvoorbeeld mensen naar een locatie of website lokken? Zorg er dan voor dat dit duidelijk naar voren komt in je ontwerp. Zo ziet de lezer gelijk wat de intentie van het spandoek is en waarom hij of zij het ziet.

Logo en huisstijl

Wanneer je het spandoek maakt voor een bedrijf of vereniging kun je voor herkenning zorgen door je logo goed in beeld te laten komen. Soms is het logo meer van belang dan de tekst op het spandoek. Een logo pakt namelijk erg de aandacht. Een voorbeeld hiervan is een spandoek bij een sportvereniging. Je wil daarmee onder de aandacht brengen hoe de club heet en dit is vaak benoemd in het logo.

Ook kan je de huisstijl van je bedrijf goed toevoegen aan het spandoek. Houd er wel rekening mee dat de leesbaarheid op de eerste plek staat. Als de huisstijl gebruiken ertoe leidt dat het niet goed leesbaar adviseren wij om het niet te gebruiken.


Nu je dit blog hebt gelezen weet je hoe je het beste een spandoek kan maken. Nadat je de spandoek hebt ontworpen, komt het kiezen van het materiaal voor het spandoek. Ben je benieuwd naar hoe wij aan de slag gaan? Bekijk hoe een spandoek gedrukt wordt . Veel leesplezier!

Tags:

05-07-2022
 
 

Reacties