Alles wat je moet weten over het drukken van een spandoek

Ben je van plan om een spandoek te drukken? Bij Drukland.nl is er een ruim assortiment aan spandoeken die je in verschillende soorten en maten kunt bestellen. Ben je benieuwd naar hoe een spandoek bedrukken in zijn werk gaat? We leggen in dit blog uit wat voor stappen je moet nemen voor jouw eigen bedrukte spandoek.


spandoek bedrukken

Begin met het samenstellen van je spandoek

Om te weten welk soort spandoek je wilt laten bedrukken, moet je eerst weten waarvoor je hem gaat gebruiken en waar je hem gaat ophangen. Het soort spandoek heeft invloed op de grootte en het soort materiaal dat de beste keuze is. Een spandoek wordt vaak gezien door mensen die er voorbij gaan. Dit betekent dus dat er van een afstand naar gekeken wordt. Daarom is het erg belangrijk dat het doek en het gedrukte de juiste grootte hebben, zodat het spandoek goed gezien kan worden. Dit vertellen wij in de tweede alinea over het maken van het drukbestand. Dus lees vooral verder.

Het materiaal waaruit je kan kiezen voor jouw spandoek is:

 • 610 grams bisonyl (dubbelzijdige bedrukking)
 • 510 grams bisonyl (enkelzijdige bedrukking)
 • 350 grams premium blockout
 • 310 grams winddoorlatend meshdoek
 • 110 grams vlaggendoek

510 grams bisonyl wordt doorgaans het meeste gekozen. Voor de laagste prijs krijg je een goede kwaliteit spandoek die je goed buiten kan ophangen. Wanneer je een spandoek op wilt hangen in een windrijke omgeving dan is het meshdoek de goede optie. Een meshdoek heeft kleine gaatjes, waardoor de wind er goed doorheen kan. Op deze manier blijft het doek langer goed, zelfs als er veel wind is!

Als je van plan bent om het spandoek niet lang op te hangen of als je het spandoek veel van plek wilt laten veranderen is het vlaggendoek de beste keuze. Vlaggendoek is licht van gewicht, wat ervoor zorgt dat je het makkelijk mee kan nemen en ook met gemak in je eentje kan ophangen. Zelfs als het doek van groot formaat is!

Er is een ruime keuze aan materialen, dus er is er altijd wel één die aan jouw wensen voldoet.


Ga aan de slag met het drukbestand!

Nadat je hebt bepaald wat voor materiaal je gaat gebruiken bij het spandoek kun je aan de slag gaan met het ontwerp. Wil je een uitgebreide uitleg over het maken van een spandoek? Met een aantal tips over hoe je het best een spandoek kunt maken, zorg je voor het perfecte ontwerp.

Om je een beeld te geven van hoe het ontwerpen in zijn werking gaat geven wij in dit blog een korte uitleg.

De lettergrootte vaststellen

Een veelgestelde vraag is hoe groot de letters op een spandoek moeten zijn om de leesbaarheid te behouden? Het is belangrijk dat het niet te klein is, want dan moet je heel erg met je ogen knijpen om het te lezen. Ook een te grote tekst is zonde, want het kan ervoor zorgen dat er teveel ruimte in beslag genomen wordt.

Om dit te bepalen hebben we een handige formule die je kunt gebruiken. Deze is als volgt: de afstand tussen de lezer en het spandoek / 3= de lettergrootte (hoogte van de letters) in centimeters.

Een voorbeeld is dat het spandoek op 6 meter afstand hangt. Dan vul je de formule op deze manier in: 6/3= 2 cm. Voor de lettergrootte kun je in dit geval 2 centimeter aanhouden. Er zullen gevallen zijn die een uitzondering hierop zijn, maar deze formule maakt het een stuk makkelijker.

Maak gebruik van afbeeldingen

Een afbeelding op je spandoek zorgt voor duidelijkheid en daarbij zorgt het ervoor dat je spandoek er netjes uit ziet. Daarnaast kan een afbeelding informatie weergeven. Het is daarom zeker aan te raden om een afbeelding te plaatsen op je spandoek.

Omdat een spandoek van groot formaat is, is de kwaliteit van de afbeelding erg belangrijk. De afbeelding moet daarom ook van een groot formaat zijn. Als advies geven wij mee om logo´s in een vectorbestand te gebruiken. Zorg er ook voor dat foto’s / afbeeldingen minimaal 150 dpi zijn. Op deze manier is de afbeelding van een goede kwaliteit!

Zorg voor complementaire kleuren

Wat erg belangrijk is bij een spandoek is dat mensen het goed kunnen lezen, zodat de boodschap goed overgebracht kan worden. Om die reden is het gebruik van contrasterende kleuren van belang. Die kleuren zorgen ervoor dat de tekst goed leesbaar is. Een voorbeeld van contrasterende kleuren zijn zwart en wit.

Let erop dat de kleuren niet teveel op elkaar lijken want dit heeft invloed op de leesbaarheid!


Laat het spandoek bedrukken!

Nadat je het spandoek hebt samengesteld en hebt ontworpen, laat je het spandoek bedrukken. Bij Drukland.nl drukken wij spandoeken tot wel 10 meter op onze professionele printers. Daarnaast gebruiken wij UV- en watervaste inkten om je ontwerp haarscherp op het doek te drukken.

Dit zorgt ervoor dat de spandoeken bestand zijn tegen veel weersomstandigheden!

Wat ook goed is om te weten is dat er veel afwerkingen zijn waaruit je kunt kiezen. Jouw keuze heeft te maken met hoe je het spandoek wil gaan ophangen.

De afwerkingen zijn:

 • Zomen
 • Zomen + ringen
 • Tunnelzoom
 • Tunnelzoom + zomen
 • Tunnelzoom + ringen
 • Geen afwerking

Wanneer het plano doek is gedrukt, wordt de afwerking aangehouden waar jouw keuze naar uit is gegaan. Als het spandoek klaar is wordt hij stevig ingepakt en verzonden! Zo gepiept dus.

Tags:

23-06-2022
 
 

Reacties