Je eigen boek uitgeven

Heb je je eigen boek gemaakt? Dan is de volgende stap het verspreiden en verkopen via bijvoorbeeld internet of boekenwinkels. Het uitbrengen - ook wel uitgeven genoemd - van een boek kun je laten doen, maar kan ook prima zelf. In dit blog laten wij je zien wat er bij komt kijken en hoe dit het beste aan kunt pakken!


zelf een boek uitgeven

Boek uitgeven in eigen beheer

Je hebt een boek geschreven of gemaakt en je wilt deze delen met anderen. Hiervoor moet je een boek uitgeven. Dit betekent het drukken, verspreiden en verkopen van jouw boek. Dit kun je door een uitgever laten doen, maar dit kan in veel gevallen ook prima zelf. Wij zetten de voor- én de nadelen voor jou op een rijtje.

Voordelen

Het grote voordeel van een boek in eigen beheer uit te geven, is dat je de touwtjes zelf in handen hebt. Jij beslist en bepaalt wat er gebeurt. En, ook niet onbelangrijk, de volledige opbrengsten gaan direct en volledig naar jou toe. Kies je voor een uitgever, dan blijft er slechts een klein percentage van de omzet over dat voor jou bestemd is.

Naast de opbrengsten heb je dus ook volledige zeggenschap over het hele proces. Zo kun je - indien nodig - zelf kiezen voor een redacteur. Ook bij het vormgeven en opmaken van het ontwerp heb je de vrije hand, zonder dat je rekening hoeft te houden met meningen van anderen.

Je kunt jezelf natuurlijk een bepaalde tijdsdruk of deadline opleggen, maar deze wordt niet bepaald door iemand waar je mee samenwerkt. Zo kun je op je eigen tempo aan de slag en het boek pas uitgeven wanneer het ook echt helemaal af is.

Nadelen

Als zelf uitgeven alleen maar voordelen zou hebben, dan waren er geen uitgevers meer. Er zijn dus ook een aantal nadelen. Voor de één zullen die wellicht zwaarder wegen dan voor een ander. Het grote voordeel van een uitgever is dat deze kennis heeft over alles wat er komt kijken bij het uitgeven van een boek. Van een redactie tot de marketing na publicatie. Doordat zij vaker boeken uitgeven, kunnen zij je eventueel voorzien van advies over de inhoud of het ontwerp.

Via een uitgever is er wel slechts een klein percentage over dat voor de schrijver, jou, overblijft. Dit blijft gedurende de volledige looptijd van het verkoop van je boek het geval.

Hier moet je op letten als je je eigen boek uitgeeft

Voordat je je eigen boek gaat uitgeven, is het verstandig goed na te gaan waar je op moet letten. Het is allemaal niet ingewikkeld, maar wel goed om te weten en er rekening mee te houden. Zo voorkom je eenvoudig teleurstellingen achteraf.

Vormgeving

De vormgeving is één van de belangrijkste onderdelen voor het uitgeven van je eigen boek. Klopt de vormgeving niet, dan zal het boek ook nooit worden wat jij ervan verwacht. Heb je zelf niet genoeg kennis en ervaring met het opmaken van drukwerk? Dan is het verstandig om een vormgever te zoeken. Het klinkt misschien als een onnodige investering, maar geloof ons, je zult achteraf blij zijn dat je het gedaan hebt.

Een vormgever kan je daarnaast ook helpen en tips geven over het ontwerp. Wat werkt wel en wat is juist niet handig om te doen?

Marketing en verkoop

Hoe je boek wilt gaan verkopen zal voor iedereen anders zijn. Dit kun je zo gek en groot maken als je zelf wilt. Een populaire en goedkope (gratis) manier is om je boek te promoten via je eigen (social media) kanalen. Wil je het groter aanpakken? Dan kun je gaan kijken naar het (online) verkopen via andere kanalen.

boek uitgeven eigen beheer

Voor extra aandacht is het verstandig om te kijken naar het laten drukken van bijvoorbeeld flyers. En een goed boek kan natuurlijk ook niet zonder een eigen boekenlegger. Dit is een eenvoudige en laagdrempelige manier om meer bekendheid te geven aan je boek, zonder dat het heel duur wordt.

ISBN aanvragen

Wanneer je de verkoop wilt doen buiten je eigen ‘winkel’, dan heb je een ISBN nummer nodig. ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer en is een nummer dat op ieder exemplaar moet staan. Dit nummer is een unieke code en hierdoor gemakkelijker te vinden voor boekwinkels, bibliotheken of mensen die op zoek zijn naar jouw boek.

Voor iedere uitgave heb je een ISBN nummer nodig. Heb je een e-book en een softcover? Dan heb je dus twee nummers nodig. Een speciale uitvoering als hardcover? Ook daar heb je een uniek ISBN nummer voor nodig.

Het aanvragen van een ISBN nummer kan op deze website.

Wat kost een boek uitgeven?

Wat het kost om zelf een boek uit te geven, is volledig afhankelijk van hoe groots je het aanpakt. Kun je de vormgeving en de verkoop helemaal zelf en alleen doen? Dan zal het - afhankelijk van de oplage - in de meeste gevallen tussen de €5,- en €10,- per stuk kosten om te drukken. Besteed je bepaalde onderdelen in het proces uit, dan zullen hier uiteraard extra kosten bij komen. Hoe hoog deze kosten zijn, dat is afhankelijk wat je precies laat doen.

Tip: probeer van te voren in te schatten hoeveel boeken je ongeveer verwacht te verkopen. Bestel je een grote oplage in één keer, dan zal de stuksprijs een stuk lager liggen dan wanneer je meerdere kleine oplages moet bestellen. Het werken met een pre-sale of inschrijving kan je vaak al een goed beeld geven.


Wanneer jij je eigen boek zelf wilt uitgeven, dan is Drukland.nl een betrouwbare partner voor het drukken. Weet je al precies wat je wilt? Laat dan snel en voordelig je boek drukken. Ben er nog niet helemaal over uit? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken!

Tags:

13-03-2023
 
 

Reacties