Hoe je jouw festival aankleedt

Festivals: wie is er niet geweest. Niet alleen het bezoeken van een zo’n evenement is ontzettend populair (en terecht, want het is ook heel leuk!), maar ook het organiseren ervan. Jaarlijks worden er honderden festivals georganiseerd. Van kleine lokale festivals tot grote feesten met tienduizenden bezoekers. Allemaal met één doel: de bezoekers vermaken met een leuke dag! Drukwerk is een onmisbaar onderdeel om jouw festival tot een groot succes maken. Van sfeervolle aankleding tot praktische informatie: festivaldrukwerk heeft het allemaal. In dit blog geven wij jou een aantal praktische tips!

Sfeermakers op het festival

Een festival kan gemaakt of gebroken worden door de sfeer. En laat de aankleding nu net een grote invloed hebben op de sfeer. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten festivals. Wij gaan in dit geval uit van de meest voorkomende: een zomers evenement met veel muziek in de buitenlucht. Het meeste geldt natuurlijk ook voor andere soorten festivals en evenementen.


spandoek festival

Een spandoek als aankleding

Doorgaans wil je als organisator zorgen voor een positieve en vrolijke uitstraling. Spandoeken en banners hebben hier letterlijk en figuurlijk een groot aandeel in. Door het grote formaat heeft dit invloed op een fors deel van het terrein. Niet alleen op het terrein, maar ook daarbuiten kun je mensen al meenemen in het festival. Het wachten bij de muntenkassa, de ticketcontrole en eventuele tassencontrole zijn vaak niet de leukste plaatsen. Maar als je er toch al hekken hebt staan om alles in goede banen te leiden, waarom zou je deze niet gebruiken? Licht stuk voor stuk het programma uit met pakkende foto’s. Wat is het hoogtepunt van het programma? Laat het de wachtende - maar vol enthousiasme - mensen weten. Staat dus niet alleen een stuk fraaier dan de saaie lege hekken, je zorgt dat mensen ook direct in de juiste (feest)stemming komen. Niet alleen qua sfeer, maar ook voor praktisch gebruik zijn spandoeken onmisbaar. Aangeven van belangrijke plekken en in- en uitgang markeren zijn slechts een paar voorbeelden.

drukwerk podium

Een podium in jouw stijl

De meeste festivals hebben een (hoofd)podium. Dit is vaak een centraal punt waar de grote namen optreden en belangrijke hoogtepunten van het programma langskomen. Een plek dus waar veel mensen komen en ook nog eens veel foto’s en video’s geschoten worden. Dé kans voor jou om niet alleen de bezoekers, maar ook om bij mensen buiten het evenement in beeld te komen. Mooi groot de naam van het festival dus op het podium. Misschien heb je een bepaald thema of ‘huisstijl’ van je festival. Dit is hét moment om dat te laten zien! Enthousiaste foto’s zorgt voor nog meer positieve reclame en naamsbekendheid. Schrijf die extra bezoeker voor de volgende editie maar vast op!

kleding festival

Herkenbare organisatie en vrijwilligers

Zorg je ook dat jullie als organisatie goed herkenbaar zijn? Dit kan gemakkelijk door dezelfde T-shirts te dragen. Maar ook een pet kan al helpen, handig wanneer de zon schijnt. Zo laat je snel en eenvoudig zien dat je van de organisatie bent. Mensen kunnen met problemen of vragen jou aanschieten, zodat jij ze verder kunt helpen.

Waar moet ik zijn?

festival borden

Blij bezoekers, dat is wat jij wilt. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat zij ontspannen kunnen genieten van het evenement. Met heldere en duidelijk communicuatie maak je het de bezoekers gemakkelijker. Niet alleen het aanprijzen van de acts, activiteiten of andere delen uit het programma. Wat dacht je bijvoorbeeld van het duidelijk aangeven waar de toiletten zijn. Niets is zo vervelend als moeten zoeken naar een toilet met een al bijna overstroomde blaas. Een groot bord of spandoek zorgt ervoor dat de bezoeker in een rechte lijn naar zijn of haar doel loopt. Wel zo handig.

Niet alleen toiletten zijn slim om duidelijk aan te geven. Eten en drinken, ook al is dat vaak wel bekend en zichtbaar, moet ook makkelijk gevonden kunnen worden. En niet onbelangrijk: praktische, maar onmisbare punten zoals bijvoorbeeld een EHBO-post of het ‘hoofdkwartier’ van de organisatie. Als er wat gebeurt is het belangrijk dat mensen weten waar ze moeten zijn.

De meeste festivals en evenementen zijn vrij overzichtelijk en is een échte bewegwijzering niet noodzakelijk. Maar gaat het echt om een groot festijn met veel verschillende locaties/tenten/podia? Dan is een goede bewegwijzering en aanduiding van de verschillende locaties geen overbodige luxe. Gemak dient de mens, zeker als het om een festival gaat.

Wie, wat, waar, wanneer?

programmaboekje festival

Wat is een festival zonder een fysiek papieren programma- en/of informatieboekje? Dat is eigenlijk nog steeds ondenkbaar. Zelfs de digitale mogelijkheden van tegenwoordig brengen daar geen verandering in. Een boekje - of desnoods een flyer - blijft de prettigste manier om snel te zien wat waar gebeurt. Het programmaboekje kun je zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Een plattegrond(je) van het terrein is verstandig om mee te nemen in het ontwerp. Podia, eten, drinken, kraampjes, maar ook toiletten en de EHBO zijn belangrijk om duidelijk aan te geven.

Berucht (op een goede manier) en beroemd zijn de blokkenschema’s. Zeker met festivals met meerdere podia is dit een ideale manier om een goed overzicht te krijgen. Je ziet in één oogopslag wie er op de verschillende podia staat. Op die manier kunnen jouw bezoekers eenvoudig een planning maken. Handig voor hen, maar ook voor jou. Want een blokkenschema neem relatief weinig ruimte in, in een programmaboekje.

Je kunt je beperken tot alleen de broodnodige informatie. Maar je kunt er ook voor kiezen om wat meer de diepte in te gaan. Bepaalde punten uit het programma uitlichten bijvoorbeeld. Of wat meer achtergrondinformatie over het festival zelf. Zo kun je op een goede manier laten zien waar jullie als organisatie voor staan en wat je wilt uitstralen. Dit zorgt voor extra beleving bij de bezoeker én heb jij wat extra van jezelf kunnen laten zien. En natuurlijk niet vergeten je sponsors een prominente plek te geven. De programmaboekjes worden regelmatig geraadpleegd, dus de sponsors zullen blij zijn met hun logo of naam op een gunstige plek! Het kan natuurlijk op een speciale sponsorpagina. Maar je kunt ook proberen de sponsors op een ‘natuurlijke’ manier door het boekje heen te laten lopen. Zo ziet het er minder uit als een moetje en krijgen de sponsors vaak ook nog meer aandacht.

Checklist voor jouw festival

drukwerk podium

Je bent er inmiddels wel achter dat drukwerk een onmisbaar onderdeel is van jouw festival. Daarom hebben wij kort nog een paar belangrijke producten voor jou, als organisator op een rijtje gezet:Bij Drukland zorgen wij voor een zorgeloze voorbereiding van jouw festival. Al het drukwerk op één plek, tegen scherpe prijzen en de beste kwaliteit. En dat alles ook nog eens snel geleverd. Dus ook voor last minute drukwerk zijn wij er voor je!

Tags:

24-06-2021
 
 

Reacties