Een eigen boek ontwerpen en drukken

Heb je altijd al de wens gehad om je eigen boek te laten drukken? Bij Drukland.nl kan het! Je stelt jouw eigen boek zelf samen. Maar hoe gaat het ontwerpen van een boek in zijn werk? In dit blog vertellen we je meer over wat er bij het vormgeven van een boek komt kijken.


je eigen boek drukken

In welk programma ontwerp je een boek?

Als er één ding het allerbelangrijkste is bij het maken van een boek, dan zijn het wel de marges. Maar over welke marges hebben we het dan? Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsmarge (hiermee voorkom je dat er informatie of gegevens van jouw ontwerp wegvalt tijdens het verlijmen van jouw boek). De veiligheidsmarge van boeken ligt anders dan bij bijvoorbeeld folders of visitekaartjes. Hier vertellen we je straks meer over!

Het aanhouden van de juiste marges is de reden dat we je aanraden om een grafisch ontwerpprogramma, zoals Adobe InDesign of Illustrator, te gebruiken om je boek vorm te geven. Andere ontwerpprogramma’s zoals Canva, of tekstverwerkers zoals Word, zijn helaas niet geschikt om een boek te ontwerpen. In deze programma’s kun je namelijk niet de juiste marges instellen.

Een boek met harde kaft of een paperback?

Bij een boek drukken komen een hoop keuzes kijken. Als eerste bepaal je wat voor soort cover jouw boek moet hebben. Deze keuze voor een softcover - ook wel paperback genoemd - of een hardcover boek is bepalend voor de uitstraling van je boek. Wil je een statement maken met je eigen koffietafelboek? Een hardcover boek, afgewerkt met een luxe satijnachtige matte finish maakt pas echt indruk! Ben je op zoek naar een bestseller look? Een softcover boek kan zo tussen de boeken in de boekenwinkel.

Het aantal pagina’s van een boek

Het aantal pagina’s is de volgende keuze die je mag maken. Je kunt kiezen uit vaste aantal pagina’s. Wanneer je goed kijkt naar de opties, zie je dat er altijd een sprong van 4 pagina’s (bij hogere aantal pagina’s een meervoud van 4) tussenzit. Dit komt doordat we jouw boek in zogeheten spreads drukken. Een spread is een uitgevouwen versie van het drukwerk. Op elke spread zitten 4 pagina’s. Door jouw boek te drukken op spreads, kunnen we je verhaal zo efficiënt mogelijk drukken en afwerken. Weten wat voor gevolgen het drukken in spreads heeft voor het ontwerpen van je boek? Onder het kopje ‘je binnenwerk opmaken’ lees je er alles over.

Het materiaal van een boek

Voordat je bezig kunt met het daadwerkelijk ontwerpen van je boek rest je nog één keuze. Dat is de keuze voor het materiaal en de afwerking van je boek. Voor onze boeken geldt dat het materiaal van de cover vaststaat. Jij bepaalt daarentegen wél hoe we de cover afwerken. Ga je voor een cover met een matte afwerking, een glanzende uitstraling of toch au naturel?

Het is ook aan jou op welk papiersoort wij het binnenwerk voor je drukken. Dat is een keuze waar je goed over na moet denken. Het papiersoort is namelijk ook zeer bepalend voor de uitstraling van je boek! Bij het afwegen van de verschillende soorten papier kun je de inhoud van het boek meenemen. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel foto’s toe te voegen? Foto’s komen prachtig uit op glanzend papier.

Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Vraag dan onze gratis papiersamples aan. Je ontvangt voorbeelden van al onze papiersoorten, zodat jij de beste keuze kunt maken.

De opmaak van een boek

De keuzes die je hebt gemaakt voor de cover, het aantal pagina’s en het papiersoort zijn niet alleen bepalend voor de uitstraling van je boek. Ze zijn ook doorslaggevend voor aspecten in je ontwerp. Denk maar aan de hoogte van de rug van je harde kaft (dit wordt bepaald door het aantal pagina’s in combinatie met het papiersoort). Daarom is het belangrijk om de werktekening van het door jou samengestelde boek te volgen. Let op! Wijzig je een specificatie? Dan kan de werktekening ook veranderen.

Je maakt voor jouw boek 2 bestanden: een cover en een binnenwerk.

Je cover opmaken

Als eerste de cover. De cover maak je op als een spread. De hele cover kan namelijk bedrukt worden, inclusief de rug! Hoe groot je cover is, is afhankelijk van het gekozen aantal pagina’s en het gekozen materiaal voor het binnenwerk. Alle juiste formaten komen terug op de werktekening van het boek.

Je binnenwerk opmaken

Als tweede, het binnenwerk. Eerder in dit blog hebben we je al verteld dat marges enorm belangrijk zijn bij het opmaken van je boek. Eén van die marges is de veiligheidsmarge. De veiligheidsmarge bij boeken wijkt af van ander drukwerk. Dit komt doordat het binnenwerk in de cover wordt gelijmd. Door het lijmen van de pagina’s in het boek, verdwijnt er een klein gedeelte van de pagina in de binnenzijde van het boek. Deze binnenzijde heet de rib van het boek.

Om te voorkomen dat jouw zinnen in de rib eindigen, houd je een ruimere veiligheidsmarge aan. Hoe groot deze veiligheidsmarge is, hangt af of je een hard- of een softcover boek laat drukken. De marge bij een hardcover boek is 20 mm vanaf de snijlijn. Bij een softcover boek hoef je slechts 10 mm veiligheidsmarge aan te houden. Uiteraard komen alle marges terug op de werktekening van jouw boek.

marge hardcover boekDe veiligheidsmarge bij een hardcover boek
marge softcover boekDe veiligheidsmarge bij een softcover boek

Boek met schutbladen

Goed om te weten: een hardcover boek werken wij af met schutbladen. Schutbladen zijn extra, onbedrukte pagina’s tussen de cover en het binnenwerk. Ze zorgen voor een bescherming en een langere houdbaarheid van je boek. De allereerste en de allerlaatste pagina van je binnenwerk worden beplakt met de schutbladen. Dit zorgt ervoor dat er 10 mm van het zichtbare lay-out van deze pagina’s verloren gaat.

Extra tip voor je binnenwerk

Je levert je binnenwerk aan als losse pagina’s. Desalniettemin geven we je als tip om je binnenwerk op te maken als spreads, om vervolgens te exporteren als losse pagina’s. Op deze manier zie je tijdens het ontwerpen precies welke pagina waar in je boek komt. En ohja: de eerste pagina van het binnenwerk begint altijd op de rechterzijde van het boek.


Aan de slag met je boek

Nu weet je meer over het ontwerpen van een boek! Nu rest jou alleen nog het bedenken van de inhoud. ;-)

Spreekt het idee van een boek met gelijmde kaft je toch minder aan? Misschien is een magazine dan iets voor je! In dit blog geven we je tips voor het ontwerpen van je magazine.

Tags:

21-09-2022
 
 

Reacties