Alles over dibond

Dibond, een populair materiaal voor het afdrukken van de mooiste foto’s. Een foto op dibond groots aan de muur of juist subtiel als naambordje: het kan allemaal. Maar wat is dibond en wat maakt het zo’n populaire keuze? In dit blog vertellen wij je alles over het plaatmateriaal dibond!

dibond

Stevig plaatmateriaal

Als je naar de opbouw van een dibondpaneel kijkt kun je het al goed zien: dibond bestaat uit drie lagen. De drie lagen samen zorgen voor een ontzettend stevig en sterk materiaal dat geschikt is voor zowel binnen als buiten. En als de gebruikte inkten dan ook nog eens UV- en waterbestendig zijn, dan wordt het drukwerk al helemaal multifunctioneel.

Maar wat zijn die lagen waar het materiaal uit bestaat nu precies? De twee buitenste lagen zijn aluminium. Bij de ‘standaard’ versie heeft dit aluminium een witte toplaag waarop geprint wordt. Kies je het brushed aluminium, dan krijg je geborsteld aluminium met de kenmerkende metalen uitstraling. De kern is in alle gevallen gelijk en bestaat uit polyethyleen. Dit is een ontzettend sterke kunststof. Dit allemaal samen zorgt voor een plaat die prima tegen een stootje kan en waar je ook voor langere tijd van kunt genieten, waar je deze dan ook ophangt.

doorsnede dibond

Hoe zwaar is dibond?

Voor je een foto aan de wand wilt hangen, is het welicht handig om te weten hoe zwaar het paneel zal worden. Daarbij is de keuze voor het materiaal en het formaat belangrijk. Er zijn in totaal vier verschillende materialen waar je uit kunt kiezen:

 • Wit 3 mm - 4317 gram per vierkante meter
 • Wit 6 mm - 8160 gram per vierkante meter
 • Geborsteld aluminium - 4623 gram per vierkante meter
 • Geborsteld goud - 4560 gram per vierkante meter
geborsteld aluminium vs dibond

Om het gewicht van jouw afdruk te bereken gebruik je de volgende formulie: hoogte in meters x breedte in meters x gewicht per vierkante meter. Wordt het een 60 x 40 cm grote afdruk op 3mm dibond? Dan wordt het gewicht 0,6 x 0,4 x 4317 = 1036,08 gram. Ook kun je onze papiergewicht calculator gebruiken. Ook al is het geen papier, de berekening blijft hetzelfde.

Waar kan ik dibond voor gebruiken?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is dibond multifunctioneel en op ontzettend veel verschillende manieren in te zetten. Niet zo gek dus ook dat het één van de meest bestelde materialen bij Drukland.nl is. De panelen zelf zijn met 3 of 6 mm ontzettend dun, maar door de drie lagen ontstaat er toch een sterk geheel dat tegelijkertijd licht van gewicht is. Tegenwoordig zie je het vooral voorbij komen om je mooiste foto’s op af te drukken. En als er één materiaal geschikt is om daarvoor te gebruiken, dan is het dibond wel. Wij printen rechtstreeks op het materiaal, wat zorgt voor optimale kleurbeleving. En daarbij past de strakke en moderne uitstraling van het materiaal perfect in de meeste huishoudens.

Populaire producten zijn onder andere:

Foto afdrukken op dibond, glas of canvas?

Wanneer je je mooiste foto’s af wilt laten drukken op plaatmateriaal, dan is er tegenwoordig een hele lijst van producten en materialen waar je uit kunt kiezen. Qua materialen zijn vooral het dibond, het plexiglas en een foto op canvas ontzettend populair. Het is in dit geval niet direct dat één van deze opties beter is dan de ander. Ze hebben allemaal totaal verschillende eigenschappen en uitstraling. Bekijk dus goed wat het beste past bij de omgeving en het interieur dat jij in gedachten hebt waar het paneel komt te hangen. Op basis daarvan kun je vaak al inschatten wat voor jou de beste optie is. Maar nogmaals: het is niet zo dat één materiaal standaard beter of mooier is.

Kenmerken foto op dibond

 • Strakke en moderne uitstraling
 • Gebruik voor zowel binnen als buiten
 • Af te werken met laminaat voor extra lange levensduur
 • Verschillende opties in dikte en uitvoering
doorsnede dibond

Kenmerken foto op glas

 • Laat kleuren optimaal sprankelen
 • Luxe hoogglanzende uitstraling
 • Bijzonder diepte effect doordat er op de achterkant van het glas gedrukt wordt
 • Kan zowel binnen als buiten gebruikt worden

Kenmerken foto op canvas

 • Tijdloze klassieker dat in ieder interieur past
 • Goedkoop
 • Keuze uit verschillende uitvoeringen
 • Luxe gevoel van een echt schilderij

Zoals je kunt lezen is dibond veelzijdig en kan het op verschillende manieren ingezet worden. Laat je mooiste foto’s drukken of zorg juist voor een onuitwisbare goede eerste indruk met een gevelbord. Bij Reclameland maken wij jouw bestelling altijd volledig op maat, waardoor je net vastzit aan standaard maten. Zien we jouw mooie ontwerp binnenkort ook uit onze printer komen?

Tags:

02-11-2023
 
 

Reacties