Voorkom de meest gemaakte fouten in drukwerk!

Ben je van plan om een ontwerp te maken voor drukwerk? Dan zijn er een aantal meest gemaakte fouten die je kan voorkomen. Lees in dit blog hoe je ervoor kan zorgen dat je deze fouten voorkomt!


drukwerk fouten

kleurverschil

Kleurverschil door beeldschermkleuren

Het komt weleens voor dat de kleuren van het drukwerk niet overeenkomen met de kleuren op je scherm. Dit heeft te maken met het feit dat je kleurmodus is ingesteld op RGB. Deze kleurmodus is bedoeld om gezien te worden op een beeldscherm.

CMYK, daarentegen, is bedoeld voor drukwerk. De reden dat sommige kleuren van drukwerk niet overeenkomen, is dat een paar RGB kleuren niet gemaakt kunnen worden met CMYK.

Zorg er dus voor dat je kleurmodus ingesteld is op CMYK om kleurafwijkingen te voorkomen!Voor zwart/wit afbeeldingen geldt er een uitzondering. Deze afbeeldingen moeten niet opgeslagen worden in RGB of CMYK. Zorg ervoor dat zwart/wit afbeeldingen in grijsschaal worden opgeslagen voor het beste resultaat!

Zijn kleursystemen een nieuw terrein voor je? In dit blog lees je alles over kleursystemen voor je drukwerk.


te lage resolutie

Wazig drukwerk door een te lage resolutie

Om ervoor te zorgen dat je ontwerp op een scherpe manier wordt afgedrukt, moet je zorgen voor een hoge resolutie. Je wilt natuurlijk geen wazige afbeeldingen laten drukken. Daarom is het belangrijk dat je bij kleinere producten zoals: flyers, visitekaartjes, folders etc. een resolutie aanhoudt van minimaal 300dpi.

Voor producten zoals spandoeken en vlaggen is het aanhouden van een resolutie van maximaal 150dpi voldoende.

Op deze manier heb je de beste kwaliteit drukwerk! Wil je meer weten over de juiste resolutie? Ga dan naar dit blog.


spelfouten

Een slecht leesbare tekst

Een aantal zaken zijn belangrijk bij de tekst voor drukwerk. Het is hartstikke belangrijk dat je spelling en grammatica op orde is. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend, maar toch is het maken van fouten menselijk. Een goede tip is om je tekst door meerdere mensen te laten lezen. Twee paar ogen zien tenslotte meer dan één.

Daarnaast is het formaat van het lettertype erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het lettertype niet kleiner maakt dan 6pt. Anders zit je zo met je ogen te knijpen.

Ook is het van belang dat je goed kijkt of er extra ruimte tussen of naast de tekst zit. Dit kan gecheckt worden door je ontwerp af te drukken op je eigen printer. Als er te veel (of juist te weinig) extra ruimte is, kan je dat dan aanpassen. Je zult merken dat meer witruimte de tekst een stuk leesbaarder maakt!


onjuiste afmeting

Een onjuiste afmeting gebruiken voor je ontwerp

Voor je ontwerp is het belangrijk om de juiste afmeting te gebruiken. Op deze manier staat alles op de goede plek.

Neem bijvoorbeeld een folder met vouwen erin. Wanneer je de onjuiste afmeting gebruikt kan het ervoor zorgen dat de folder niet op de lijn gevouwen is, wat er natuurlijk niet netjes uit ziet.

Drukland heeft voor bijna elk ontwerp een template of werktekening beschikbaar, zodat je de juiste afmeting kan aanhouden.


snijfouten

Verkeerd afgesneden drukwerk

Ondanks de nauwkeurigheid van onze snijmachines, kan het weleens voorkomen dat een machine er een paar millimeter naast zit met het snijden van drukwerk.Dit kan ervoor zorgen dat er een ongewenste witte rand naast je drukwerk komt of dat er een stuk van je drukwerk wordt weggesneden. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Voeg daarom een afloop toe aan je drukwerk. Een afloop is een paar millimeter breed en zorgt ervoor dat je ontwerp groter wordt dan het eindformaat. Door je ontwerp hierin door te laten lopen, krijg je geen witte randen.

Naast deze afloop is het belangrijk dat je een veiligheidsmarge van enkele millimeters toevoegt. Let hierbij op dat je belangrijke informatie niet voorbij deze marge zet. Op deze manier wordt er geen belangrijk stuk van je drukwerk weggesneden!

De grootte van de afloop en veiligheidsmarge is afhankelijk van het drukwerk dat je bestelt. Je kan de afmetingen terugvinden op de werktekening van het drukwerk. Zorg er dus voor dat je deze controleert!

Als laatste adviseren wij om geen randen toe te voegen aan je ontwerp. Dit kan bij een kleine verschuiving leiden tot een ongecentreerd ontwerp. Dat is natuurlijk zonde!


te hoge hoeveelheid inkt

Kreukels door een hoge hoeveelheid inkt

Iets waar je misschien minder bij stil staat is de inktdekking voor het drukken van je ontwerp. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je ontwerp een te hoge hoeveelheid inkt heeft, kan dit ervoor zorgen dat er kreukels in je ontwerp komen. Dit wil je natuurlijk niet hebben!

Geen idee hoe je de inktdekking van je ontwerp instelt? In dit blog leggen we het je uit!


Ben je goed geïnformeerd geraakt en wil je beginnen met drukwerk? Ontdek ons ruime assortiment aan drukwerk en begin!

Tags:

10-05-2022
 
 

Reacties