Een raamsticker plakken, zo doe je dat!

Je komt raamstickers op ontzettend veel plekken tegen. Ze worden op winkelruiten geplakt, bevestigd op het glas van bedrijfspanden en gekleefd op de ramen van voertuigen. Wil je ook raamstickers gaan inzetten maar kijk je op tegen het plakken ervan? Geen zorgen! In dit blog lees je precies hoe je jouw raamsticker perfect op het raam krijgt.


raamstickers plakken

Verschillende soorten raamstickers plakken

Bij Drukland.nl heb je de keuze uit meerdere soorten raamstickers. Elke raamsticker wordt weer op een eigen manier geplakt. Daarom vind je in deze blog per raamsticker een eigen stappenplan. Nog geen idee welk soort raamsticker je wilt bestellen? Je leest in dit blog alles over onze verschillende raamstickers.

De outdoor raamsticker plakken

Wil je jouw raamsticker buiten plakken? Of heb je een bijzonder raam (of juist een bijzondere vorm sticker) waardoor het positioneren van de raamsticker een uitdaging kan zijn? Voor alle drie de gevallen is onze outdoor raamsticker de perfecte uitkomst. Deze sticker kan zowel binnen als buiten geplakt worden, maar ook droog én nat geplakt worden.

Nat plakken, wat is dat? Bij deze methode maak je het raam en de lijmlaag van de sticker nat. Zo zorg je ervoor dat de sticker nog te verplaatsen is tijdens het plakken. Wanneer je het water onder de sticker wegduwt, gaat de lijm zijn werk doen en gaat je sticker nergens meer naartoe. Tenzij je deze zelf verwijdert natuurlijk. ;-)

Hieronder vind je het stappenplan voor het nat plakken van de outdoor raamsticker. Wil je liever droog plakken? Dan kun je het stappenplan voor de quickmount raamsticker volgen.

Benodigdheden voor het nat plakken:

 • Schone doek
 • Ontvetter
 • Lauwwarm water
 • Afwasmiddel
 • Plantenspuit
 • Rakel
 • Schilderstape
 • Mesje
 • Rolmaat of liniaal
 • Hulp
 • Eventueel: ladder of opstapje

Outdoor raamsticker plakken

 1. Zorg dat het raam vet- en vuilvrij is. Een schoon raam zorgt voor een optimale hechting van de raamsticker. Vervang je oude exemplaren? Verwijder de stickers dan goed voor het beste eindresultaat.
 2. Vul de plantenspuit met het lauwwarme water en voeg hier een klein drupje afwasmiddel aan toe. Voorkom dat je teveel afwasmiddel toevoegt, een klein drupje is meer dan genoeg!
 3. Gebruik de plantenspuit om het gehele raam nat te maken.
 4. Pak de raamsticker en leg deze plat op een gladde ondergrond (zoals een tafel), met de backing naar boven. Haal aan de bovenzijde van de sticker ongeveer 5 cm van de backing los en vouw deze om.
 5. Maak je vingers nat en pak de sticker vast, aan het gedeelte waar je de backing los hebt gemaakt. Je vingers plakken niet aan de sticker vast doordat deze nat zijn.
 6. Vanaf deze stap heb je hulp nodig. Laat je hulp de volledige backing van de raamsticker afhalen.
 7. Maak de lijmlaag van de raamsticker nat met de plantenspuit.
 8. Plak de sticker op het natte raam. Je zult merken dat je de sticker nog gemakkelijk kunt positioneren.
 9. Gebruik de rakel om het water onder de sticker weg te duwen. Werk hierbij van binnen naar buiten.
 10. Zodra je al het water onder de sticker weg hebt gehaald, maak je de sticker droog met een droge doek.

Tip voor het droog plakken

Heb je toch een luchtbel onder je sticker? Geen zorgen! Maak met een naald of de punt van je mesje een klein gaatje in de luchtbel. Duw vervolgens de lucht onder de sticker vandaan en druk de sticker goed aan. Je ziet nergens meer wat van!

raamsticker plakken
raamsticker plakken
raamsticker plakken

De one way vision raamsticker plakken

Is je keuze gevallen op de one way vision raamsticker? Het belangrijkste bij het plakken van deze raamsticker is de omgevingstemperatuur. Deze moet minimaal 15 graden Celcius zijn. Bij een te lage temperatuur hecht de lijm namelijk niet goed aan het raam. En dat zou zonde zijn! Je plakt jouw one way vision sticker in slechts 6 stappen op het raam.

Benodigdheden:

 • Ontvetter
 • Schone doek
 • Rolmaat of liniaal
 • Schilderstape
 • Eventueel: ladder of opstapje
 • Aan te raden: hulp

One way vision sticker plakken

 1. Zorg dat het raam vet- en vuilvrij is. Een schoon raam zorgt voor een optimale hechting van de raamsticker.
 2. Pak de one way vision sticker en plaats deze met backing op het raam. Plak de sticker vast met schilderstape. Let op: plak de boven- en onderzijde van de sticker niet vast met schilderstape.
 3. Sla de sticker aan de bovenzijde 15 tot 20 cm om.
 4. Haal een stukje van de vrijgekomen backing los (ongeveer 5 cm over de gehele breedte van de sticker). Vouw voor het gemak de losse backing om zodat deze niet in de weg zit.
 5. Sla de sticker voorzichtig terug. Voorkom hierbij dat de sticker direct het raam raakt. Plak vervolgens de sticker op het raam. Gebruik hierbij de rakel en strijk van binnen naar buiten.
 6. Werk langzaam naar beneden tot de hele sticker op het raam zit. Tip: haal niet in één keer de gehele backing los maar werk stapje voor stapje naar beneden.
raamsticker plakken
raamsticker plakken
raamsticker plakken

De quickmount raamsticker plakken

Als laatste de quickmount sticker. Dit materiaal is misschien wel het makkelijkst om te plakken. De quickmount sticker is namelijk voorzien van kleine gaatjes waar lucht door kan ontsnappen. Luchtbellen onder je raamsticker zijn dus verleden tijd!

Benodigdheden:

 • Ontvetter
 • Schone doek
 • Rolmaat of liniaal
 • Schilderstape
 • Mesje
 • Eventueel: ladder of opstapje
 • Aan te raden: hulp

Quickmount sticker plakken

 1. Zorg dat het raam vet- en vuilvrij is. Een schoon raam zorgt voor een goede hechting van de sticker. Maak het raam droog.
 2. Bepaal de gewenste locatie van de sticker. Plak de sticker vast met de schilderstape. Doe dit met één stuk schilderstape aan de bovenzijde en twee kleine stukjes tape aan de linker- en rechterzijde van de sticker. Haal hierbij nog niet de backing los!
 3. Voordat je de sticker definitief plakt, wil je er natuurlijk zeker van zijn of deze recht hangt. Gebruik de rolmaat of liniaal om dit te controleren.
 4. Haal nu de schilderstape aan de linker- of rechterzijde los en klap de sticker tot de helft om. Let op: is je raamsticker niet zo breed, of heeft deze een ingewikkelde vorm? Je kunt de sticker ook aan de bovenzijde vastplakken en omklappen.
 5. Haal de vrijgekomen backing los tot aan het midden van de sticker. Zit de losse backing je in de weg? Gebruik dan een mesje om de losse backing weg te snijden.
 6. Klap de sticker terug en zorg ervoor dat de sticker hierbij nog niet de ondergrond raakt. Wees dus voorzichtig! Pak de rakel en strijk de sticker vanuit het midden op het raam. Door van binnen naar buiten te werken strijk je eventuele luchtbellen gemakkelijk onder de sticker vandaan.
 7. Verwijder alle schilderstape.
 8. Herhaal stap 4 tot en met 6 voor het resterende deel van de raamsticker.

En je sticker hangt! Toch niet helemaal tevreden over de plaatsing van de sticker? Dankzij de gaatjes in het materiaal is de sticker gemakkelijk los te halen en opnieuw te positioneren.

Tags:

19-04-2022
 
 

Reacties