Zo krijg je de mooiste kleur zwart

Het zwart in je ontwerp wil je natuurlijk zo zwart mogelijk laten drukken. Als het even kan ook diepzwart. Maar hoe zorg je ervoor dat je zwart zo mooi mogelijk gedrukt wordt? We vertellen het je in dit blog.


Zo krijg je de mooiste kleur zwart

Diepzwart, wat is dat?

Met diepzwart bedoelen we - letterlijk - een diepere kleur zwart. Maar hoe kun je meer diepte toevoegen aan zwart? Om je dit uit te kunnen leggen, nemen we je eerst mee in een lesje CMYK.

Zoals je waarschijnlijk weet drukken we (bijna) altijd full colour, ofwel CMYK. Een full colour bedrukking houdt in dat we 4 basiskleuren gebruiken om jouw ontwerp te printen. De basiskleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart. Gelukkig zijn dit niet de enige kleuren die we kunnen drukken! We gebruiken deze 4 kleuren om alle andere kleuren te maken. Door verschillende percentages van de basiskleuren te gebruiken, kunnen we nagenoeg alle kleuren van de regenboog maken. Meer weten over CMYK? We vertellen je alles over kleursystemen in onze blog.

Diepzwart laten drukken

Zoals hierboven uitgelegd gebruiken we bij het CMYK drukken bepaalde percentages van de 4 basiskleuren, om andere kleuren te gebruiken. Nu is zwart al 1 van de 4 kleuren. Om zwart te drukken, kun je simpelweg de kleur zwart (of key) op 100% zetten, en de rest van de kleuren op 0%. Maar… Deze instelling kan bij een volvlak leiden tot een lichtere kleur zwart, die neigt naar antraciet. Ook mooi, behalve als je er niet op zit te wachten!

Om de perfecte kleur zwart zonder een te hoge inktdekking te maken, voeg je daarom iets van de andere kleuren toe. De ideale verhouding komt niet boven de 200% en is als volgt:

  • 40% cyaan
  • 30% magenta
  • 30% geel
  • 100% zwart

Kleurcode zwart

Zwarte tekst drukken

Zwarte tekst wil je natuurlijk ook zo mooi mogelijk laten drukken of printen. De regel van diepzwart geldt niet voor tekst. Deze regel is enkel bedoeld voor volvlakken en afbeeldingen. Gebruik je de 50/40/40/100 regel ook voor tekst, dan kan er teveel inkt gebruikt worden voor je tekst en dit heeft nadelige gevolgen voor je ontwerp. Je tekst kan bijvoorbeeld veel dikker afgedrukt worden dan dat jij bedoeld hebt. En dat zou zonde zijn! Voor perfect zwarte tekst houdt je dus het beste de volgende verdeling aan:

  • 0% cyaan
  • 0% magenta
  • 0% geel
  • 100% zwart

De juiste inktdekking

Met het instellen van de juiste kleur zwart houd je automatisch al rekening met de inktdekking. Zoals we hierboven, in de alinea over zwarte tekst, al kort hebben aangegeven kan teveel inkt voor problemen zorgen. Meer weten? We vertellen je meer over inktdekking in een aparte blog.


Nu weet je precies hoe jij de perfecte kleur zwart laat drukken. Meer weten over de opmaak van je drukwerk? Lees dan de meest gemaakte fouten in drukwerk en bereid jezelf nóg beter voor.

Tags:

24-01-2023
 
 

Reacties