Drukwerk, maar dan duurzamer

Je hoort het overal om je heen: duurzaamheid en bewuste(re) keuze maken. Ook Drukland.nl is hier al jarenlang mee bezig. Hoe kunnen wij zorgen voor een minimale impact op het milieu en onze omgeving. Daarvoor zijn verschillende punten waar wij op focussen. Eén daarvan is bijvoorbeeld de materiaalsoorten waaruit jij kunt kiezen. Wij zetten een aantal populaire opties voor je op een rijtje!


tafel aankleden pasen

Duurzaam papier voor jouw flyers, folders, brochures en ander drukwerk

De meeste keuze heb je bij de papiersoorten. Het aanbod is hierbij erg groot en ook het aanbod van de duurzame papiersoorten wordt steeds groter. Hieronder vind je de duurzame opties met daarbij een korte beschrijving.

Recycling papier (80 grams, 170 grams, 300 grams)

Waarschijnlijk het bekendste en meest sprekende duurzame papiersoort is het recyclingpapier. Dit papier bestaat voor 100% uit ‘oud’ papier. Hier hoeft dus geen enkele boom voor gekapt te worden. Het recyclingpapier voor de digitale druk is gestreken en heeft dus een gladde toplaag. Voor het offset drukken wordt papier gebruikt met een open structuur. Dit heeft een extra natuurlijke uitstraling.

Biotop (90 grams, 300 grams)

Ook het biotop is geen onbekende als het gaat om duurzamer papier. Maar wat maakt biotop duurzaam? Nou, het wordt volledig van afvalhout gemaakt. Ook hiervoor hoeven dus geen nieuwe bomen gekapt te worden. Daarbij worden er ook geen (chemische) witmakers gebruikt. Dit zorgt voor de kenmerkende crèmeachtige kleur van het papier.

Kraftkarton (300 grams)

Vooral erg populair bij kaarten en hangtags, is het kraftkarton. Het materiaal is een stuk donkerder dan de andere genoemde opties. De sprekende bruine kleur straalt dan ook echt ‘ik ben duurzaam’ uit. Naast alleen de uitstraling is het ook nog eens duurzaam. Het bestaat namelijk voor 100% uit gerecycled karton. Houd er bij dit materiaal wel rekening mee dat wit geen drukkleur is en dus niet gedrukt wordt. Alles wat in je ontwerp wit is, zal de kleur van het materiaal worden. Door de specifieke kleur van het kraftkarton zijn met name ontwerpen met enkel zwarte tekst of zwarte elementen erg populair.

PaperWise (300 grams)

Misschien wel de meest bijzondere optie: het PaperWise. Dit papier bestaat namelijk voor 100% uit landbouwafval. Hier komt dus helemaal geen boom of onnodig hout aan te pas. Ook is het ongebleekt. Dit zorgt voor een sprekende en herkenbare lichtbruine kleur.

Foto op gerecycled plexiglas

Een product dat de laatste jaren ontzettend populair geworden is, is de foto op glas. En terecht, als je het ons vraagt. De kleuren komen optimaal naar voren en het is een aanwinst voor iedere ruimte. Nu kun je ook nog kiezen voor een duurzame optie: gerecycled plexiglas. Dit bestaat voor maar liefst 70% uit gerecycled materiaal. En zie je dat ook terug? Dat is het mooie: het is net zo helder en net zo mooi als het ‘normale’ plexiglas. Er is dus geen enkele reden te bedenken om jouw mooiste foto’s níet te laten drukken op deze duurzame variant.

Mokken en bekers

Huh? Wat doen de mokken in dit rijtje, zul je misschien denken. Snappen wij, maar toch is het een mooie toevoeging aan het duurzame assortiment. Het vervangt in veel gevallen namelijk de plastic of kartonnen bekers. Die laatste twee worden eigenlijk altijd maar eenmalig gebruikt en daarna direct weggegooid. Dit terwijl je een bedrukte mok - in België ook wel bekend als tas - jarenlang kunt gebruiken. En los daarvan, uit zo’n stevige beker drinkt het ook nog veel fijner.

Wat is er nog meer?

Veel van ons drukwerk wordt geleverd op karton of papier. Dat is in de meeste gevallen erg goed te recyclen. Dit maakt dat het plaatmateriaal re-board zo ontzettend handig is. Niet alleen als plaatmateriaal, maar je kunt er ook mee ‘bouwen’. Beursstands, statafels, kubussen: je kunt het allemaal met dit zeer goed te recyclen materiaal. Ideaal! En een beter alternatief dan alle plastic varianten, die je ook niet kunt personaliseren.

En wat doet Drukland.nl zelf?

Onze hele productie is ingericht om zo effectief mogelijk te werken met zo min mogelijk (rest)afval. Dit doen wij onder andere door gecombineerd te drukken. Hierbij worden verschillende opdrachten op één drukvel of plaat gecombineerd. Zie het als een soort tetris, om de oppervlakte zo goed mogelijk te vullen, zonder gaten. Blijft er toch iets van afval over, dan scheiden wij dat en wordt het aangeboden om te recyclen.

Daarnaast liggen er maar liefst 5.700 zonnepanelen op ons dak. Deze leveren ons de energie die gelijk staat aan het gemiddelde verbruik van zo’n 600 huishoudens. Met wat slimmigheidjes proberen wij daarnaast het energiegebruik te verminderen. Zo werkt al onze verlichting op een sensor, zodat er geen onnodige lampen branden. Daarnaast wordt de restwarmte die onze machines produceren ingezet om het pand te verwarmen.


Je leest het al: ook drukwerk kan prima duurzaam zijn. Wil je meer weten over wat Drukland.nl doet? Je leest er alles over op onze duurzaamheidspagina. Of wil je drukwerk bestellen met groen en goed gevoel? Wij gaan graag voor je aan de slag!

Tags:

18-04-2023
 
 

Reacties